Позов України до Міжнародного суду ООН проти Росії підтримали понад 40 країн

Дата: 14 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Понад чотири десятки країн підтримали подання Україною позову проти Російської Федерації у Міжнародний суд ООН у Гаазі відповідно до Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. 

Про це йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті Єврокомісії. 

Фото: ICJ-CIJ/UN Photo

З заявою виступили Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Маршаллові острови, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Палау, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Велика Британія, США та Європейський Союз.

У світлі серйозних питань, які виникають у цій справі, та з огляду на далекосяжні наслідки рішення, яке винесе суд, важливо, щоб держави–учасниці цієї Конвенції могли поділитися з Міжнародним судом своїми тлумачення окремих його істотних положень… Росія повинна відповідати за свої дії”, – йдеться у заяві. 

Підписанти наголосили, що збитки, яких зазнала Україна внаслідок порушень Росією міжнародного права, вимагають повного та термінового відшкодування зі сторони РФ.

Автори заяви також нагадали, що, не виконуючи рішення суду від 16 березня, в якому від РФ вимагали негайно зупинити військові дії, Росія черговий раз порушує міжнародне право. 

Нагадаємо, що провідні правники світу довели в спеціальному звіті, що Росія вчиняє геноцид щодо українців.

Документ попереджає про серйозний і неминучий ризик геноциду в Україні, підкріплюючи звинувачення довгим списком доказів, включно з прикладами масових убивств мирних жителів, примусових депортацій та дегуманізаційної антиукраїнської риторики, яку використовують високопосадовці Росії. 

За словами правозахисників, Росія готувала людей до війни та геноциду українців протягом багатьох років.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter