12% працівників центральних органів виконавчої влади стикалися з дискримінацією та домаганнями на роботі – дослідження

Дата: 19 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Під час гендерного аудиту в публічному секторі “Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на державній службі України”, 12% працівників ЦОВВ і ЦОВВ – центральні органи виконавчої влади., як чоловіків, так і жінок, заявили, що стикалися з різними виявами дискримінації та сексуальними домаганнями на робочому місці. Однак лише 0,7% з них звернулися по допомогу.

Про це повідомила кандидатка історичних наук, експертка у сфері гендерної рівності, недискримінації та реформ Наталія Чермошенцева на презентації дослідження в Укрінформі. 

Фото: Depositphotos

Так, за словами Чермошенцевої, жінки частіше зустрічалися з коментарями щодо їхньої зовнішності, приватного та сімейного життя, приниженням, знеціненням, образами через їхню стать, а також із сексуальними домаганнями.

Чоловіки зазначили, що через свою стать частіше стикалися з необґрунтованими вимогами, пов’язаними з роботою, та непристойними жестами сексуального характеру.

Крім того, 14,9% опитаних заявили, що в процесі співбесіди під час працевлаштування їх питали про сімейний статус. Жінок частіше запитували про наявність дітей (12,3% жінок та 8,5% чоловіків) і щодо планів народження дітей (5,8% жінок та 0,9% чоловіків). Також 1,8% жінок вказали, що їх питали про наявність вагітності.

З огляду на це керівниця проєкту “Європейський Союз за гендерну рівність: Служба допомоги реформам” Оксана Кисельова наголосила, що Україні необхідно інтегрувати гендерний підхід у процедуру ухвалення рішень, оскільки гендерна рівність на робочому місці є пріоритетом.

“Тобто йдеться про те, щоб утворити гідне інклюзивне та недискримінаційне середовище. На сьогодні ми вже досягли 30% представництва жінок на посадах категорії А, але це ще не є такою межею та ідеалом. Збалансована участь передбачає представлення жінок відповідно до того відсотку, який працює в інститутах державної влади та органах місцевого самоврядування. Рівна частина передбачає також, що співробітники можуть вільно висловлювати свої думки, відстоювати свою позицію і не боятися того, що вони будуть за це покарані тим чи іншим чином”, – пояснила вона.

Дослідження проводили у дві хвилі. Перша розпочалася 22 лютого 2022 року, тоді вдалось опитати понад 9 тисяч осіб. У березні – лютому 2022 року опитали 68 ЦОВВ. Із 23 серпня до 25 вересня дослідники провели польовий етап другої хвилі, опитавши понад 21 тисячу осіб у 79 ЦОВВ. Участь в опитуванні була добровільною. 

Раніше ZMINA писала, що 82,5% опитаних у межах цього ж дослідження вважають, що чоловіки та жінки мають рівні шанси та можливості для кар’єрного зростання в центральних органах виконавчої влади.

Нагадаємо, що 8 січня 2023 року в Україні запрацювали зміни до Закону “Про рекламу” щодо протидії дискримінації за ознакою статі, за якими роботодавців штрафуватимуть за вказування у вакансії бажаної статі, віку, раси, кольору шкіри тощо.

Читайте також: Як наймати на роботу без дискримінації: чек-лист від правозахисників

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter