Зрадники судять за “зраду”: хто в Криму ухвалює вироки за статтями про шпигунство і державну зраду

Дата: 11 Вересня 2024 Автор: Артем Гірєєв
A+ A- Підписатися

Раніше правозахисники вже звернули увагу, що кількість судових процесів за статтею про державну зраду в окупованому Криму кардинально зросла. Оскільки процеси відбуваються в закритому режимі, можна лише здогадуватися про рівень доказової бази, змагальності сторін і адекватності правового трактування подій.

Однак уже сьогодні відомі імена суддів, які забезпечують швидке і безперебійне ухвалення обвинувальних вироків у таких справах.

Передовик “виробництва”

Безперечним лідером за кількістю розглянутих справ про державну зраду є суддя Алла Хіневич. За останні три роки вона ухвалила дев’ять обвинувальних вироків. Першим став обвинувальний вердикт щодо кримського політв’язня Івана Яцкіна, якого засудили до 11 років позбавлення волі. На оголошення вироку суд не допустив навіть стару матір підсудного, яка так і не попрощалась із сином. Весь судовий процес і оголошення вироку пройшли в закритому режимі. Крім того, суд намагався приховати інформацію про дату і місце засідання, а також засекретив прізвища інших членів судової колегії, які брали участь у процесі разом з Хіневич.

Варто зазначити, що раніше суддя Алла Хіневич неодноразово ухвалювала обвинувальні вироки в політично вмотивованих справах, зокрема апеляційну постанову щодо учасника подій на Майдані Андрія Коломійця, заочний вирок засновнику кримськотатарського добровольчого батальйону Ленуру Іслямову. Також Хіневич визнала винним у шпигунстві літнього Костянтина Ширінга, якому ще під час процесу неодноразово викликали швидку у зв’язку з важким станом здоров’я. “Суддя” проігнорувала ці обставини й “вкотила” йому 12 років колонії суворого режиму. Менш ніж через півтора року він помер у в’язниці Оренбурзької області, де йому не надавали жодної медичної допомоги.

Торік Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок колишній судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим, яка після початку окупації півострова перейшла на службу до окупантів. Аллу Хіневич визнано винною в державній зраді та засуджено до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

“Сірий кардинал”

Трохи поступився лідерством головний “аксакал” кримського “Верховного суду” Віктор Скляров, який починав свій трудовий шлях ще “ім’ям Союзу радянських соціалістичних республік”. У головному суді окупованого півострова він обіймає посаду заступника голови суду і глави ради суддів, що відповідає за дотримання судової етики та процесуальних строків. В інший час Скляров судить “державних зрадників”. У його активі п’ять обвинувальних вироків і ще одна справа в процесі розгляду.

Віктор Скляров

Також Скляров веде непримиренну боротьбу зі “шпигунами”. Із шести розглянутих у кримському суді справ про шпигунство дві вів цей суддя. Одна – щодо журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпи, яка закінчилася вироком у 13 років позбавлення волі. Друга – проти херсонських активістів Сергія Которова і Миколи Петровського, яких він засудив до 15 і 16 років колонії. Крім цього, суддя відзначився в справі проти українського активіста Володимира Балуха і під час розгляду касаційної скарги кримськотатарського активіста Юнуса Машаріпова, якого, зрештою, відправили до психіатричної лікарні.

На сьогодні у відкритому доступі не вдалося знайти інформації про визнання Україною колишнього судді Склярова винним у державній зраді. Отже, він залишається в статусі особи, щодо якої Офіс генпрокурора веде кримінальне провадження. Чи внесено Віктора Склярова до списку для персональних санкцій США і Євросоюзу, з’ясувати також не вдалося.

“Новачки”

Відносно нещодавно до боротьби зі “зрадниками” долучилися ще два примітні персонажі з-поміж кримських “суддів” – Наталія Кулинська і Сергій Погребняк. Перша вже ухвалила три обвинувальні вироки, попри те що “суддею” “Верховного суду” стала тільки минулого року.

Примітно, що кар’єрний зліт Кулинської з міських суддів Феодосії до “верховних”, та ще й із допуском до секретних справ, стався одразу після завершення політично вмотивованої розправи над цивільною журналісткою Іриною Данилович, яку викрали й катували співробітники ФСБ. Під час процесу Кулинська припустилася маси грубих і відвертих порушень, явно підіграючи силовикам у погано сфабрикованій справі.

На сьогодні відомо, що СБУ висунула підозру Кулинській у справі про колабораційну діяльність, а Офіс генпрокурора підозрює її в державній зраді. РНБО занесла цю “суддю” до своїх санкційних списків і заблокувала активи на п’ять років.

Колишній український суддя Сергій Погребняк поки що ухвалив тільки один вирок у справі про державну зраду, але активно нарощує темпи – наразі в його провадженні ще дві такі кримінальні справи. Також він запам’ятався тим, що головував у процесі проти полонених прикордонників з Маріуполя – Дмитра Терещенка та Василя Дмитрюка. За виконання ними своїх обов’язків з охорони кордону цей суддя призначив кожному по 17 років позбавлення волі.

До цього Погребняк входив до складу колегії в справі “про підрив газопроводу” – гучному політичному процесі проти першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, а також Асана й Азіза Ахтемових, яких звинуватили в диверсії біля військової частини. Той процес продемонстрував очевидну залежність суду від співробітників ФСБ, а суддя Погребняк отримав доступ до справ, які містять державну таємницю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter