Зруйновано вщент: як діяти, якщо окупанти розбомбили ваше майно, зокрема нежитлове

Дата: 09 Квітня 2022 Автор: Ірина Сєдова , Дмитро Пальченко
A+ A- Підписатися

Жителі Коростеня вже три тижні живуть в будинку із забитими фанерою вікнами. Ворожа бомба влучила поруч із будівлею на початку березня. Місцеві називають дивом те, що мешканці в ту ніч залишилися живими. 

Бомба впала за кілька десятків метрів від їхнього будинку – на територію складу приватного підприємця. На місці будівель власника малого бізнесу не залишилося нічого. 

“Все зруйновано вщент. Поліція каже, що сюди скинули авіабомбу ФАБ-500. Тут знаходяться цивільні споруди, житлові будинки. Поруч з цим місцем на великій відстані немає ніяких військових об`єктів”, – говорить володар складу, який через падіння бомби миттєво втратив все, над цим працював останні роки. 

“Тут була капітальна споруда. А зараз тут воронка глибиною 10 метрів. Слава Богу, що вона попала сюди. Адже поруч через 50 метрів приватний будинок, в якому на момент вибуху ночували люди”, – розповідає чоловік.

Жителька Житомирщини Таісія розмовляє з журналістом на іншій вулиці міста. Сюди на початку березня влучила ще одна російська ракета. Раніше на місці обстрілу був меблевий склад, який давав роботу їй та її колегам. Наразі тут труха та руїни. На місці де був цех –  яма.

Таісія каже, що на складі на момент обстрілу було не тільки майно приватного підприємця, який виробляв меблі, але й велика кількість вже вироблених меблів, від яких тепер не залишилося нічого. 

Ми говорили з Таісією наприкінці березня, але вона й досі не знає, що їй робити із цим. Як правильно зафіксувати ці руйнування? Чи є можливість отримати якусь компенсацію за повністю знищене єдине джерело доходу всіх цих людей? Такі самі питання задавав і власник складу, з яким ми говорили напередодні. 

Куди звертатись, якщо ваше зруйноване майно, і як скласти заяву

На питання постраждалих відповідає юристка УГСПЛ Віталія Лебідь. Вона каже, що якщо є така можливість, треба ретельно зафіксувати такі руйнування. Зробити це можна кількома способами. В тих населених пунктах, де немає активних бойових дій, краще використати одразу всі з них. Адже правильно зафіксовані руйнування значно підвищують шанси для постраждалих потім отримати компенсацію за знищене майно.  

Юристка радить всім, хто опинився в подібній ситуації, ознайомитися  з детальною покроковою інструкцією правозахисників, яка пояснює, як треба діяти в таких ситуаціях. 

“Якщо на місце обстрілу, під час якого зруйноване ваше майте майно прибула поліція, тоді потрібно отримати від них максимум інформації – особисті дані, відділок, що саме вони зафіксували та вимагати, щоб власників житла зазначили як потерпілих”, – радить фахівчиня. 

Представниця власника меблевого цеху Таісія каже, що одразу після вибуху на місце події приїздила місцева поліція, робила якісь записи і примітки, але ніяких документів, що підтверджують фіксацію злочину, в них на руках досі немає. 

З моменту обстрілу минув вже місяць, наразі в Коростені немає активних бойових дій, всі служби та поліція працюють в штатному режимі. 

Юристка УГСПЛ Віталія Лебідь радить в подібних ситуаціях написати запит в поліцію з проханням надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань де будуть відомості про реєстрацію злочину. Ще один варіант – звернулися до місцевої адміністрації із заявою про руйнування майна. 

Щоб скласти текст цих заяв не обов’язково йти до юриста. Однак, за словами експертки, на запит адвоката органи відповідають оперативніше, адже закон зобов’язує надати відповідь на запит адвоката протягом 5 днів. Тому, якщо є можливість звернутися до адвоката, краще все ж таки це робити через нього. 

“Якщо ж ситуація уже склалася, а ви не маєте жодної інформації, тоді ефективніше буде особисто прийти до відділку поліції з письмовим зверненням. Таке звернення можна подавати в довільній формі”, – пояснює Віталія Лебідь.

У такому зверненні потрібно вказати свої особисті дані та контакти, повідомити дату і місце події, короткий опис події.

Також треба додати, що ви просите поліцію повідомити, чи було відкрито кримінальне провадження за цим фактом, коли саме воно було відкрито, і який номер цього провадження. Уточнити, чи визнано вас потерпілим. Також важливо попросити поліцію надати копію витягу з ЄРДР на адресу, де ви наразі проживаєте. 

Згадане звернення потрібно подавати у канцелярію.

“Коли ви підете туди візьміть із собою 2 екземпляри цього звернення – один віддаєте поліції, інший залишаєте собі та просите в канцелярії, щоб вони на вашому екземплярі поставили вхідний штамп.  Цей документ буде підтвердженням звернення до поліції, відсутність відповіді на таке звернення з боку поліції є порушенням закону”, – наголошує юристка.

Вона нагадує, що, відповідно до ст. 214 КПК України, після повідомлення про злочин поліцейські зобов`язані відкрити кримінальне провадження протягом 24 годин. Відмова у відкритті розслідування є порушенням закону і може бути оскаржена в суді. 

Крім того, нещодавно держава запропонувала людям ще один інструмент для фіксації руйнувань майна. Тепер такі відомості можна передати владі через мобільний застосунок “Дія”. 

Через цей застосунок також можна повідомити про пошкоджене чи знищене майно. Це допоможе оцінити збитки, щоб після перемоги їх відшкодувати.

При цьому варто зауважити, що в “Дію” можна повідомляти про руйнування тільки приватних житлових приміщень.

Коли руйнування будуть ретельно зафіксовані, власник із цим набором документів може розпочинати дії для подальшого отримання компенсації, звернення до Європейського суду з прав людини та Міжнародного кримінального суду, які мають притягнути винних в цих злочинах до належної відповідальності. 


Цей матеріал опубліковано за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter