Права вагітних жінок на роботі: Що потрібно знати, щоб їх не порушили?

Дата: 18 Серпня 2017 Автор: Сергій Кочмарський
A+ A- Підписатися

Якось вже минули ті часи, коли вагітність означала кінець, або хоча б перерву в кар’єрі.

Багато хто, звичайно, вважає що все так і є, і думку цю підкріплюють суспільні стереотипи, приклади знайомих, невпевненість в можливості виділити час і на роботу, і на дітей, особиста невіра в благодушність свого роботодавця. А то і — просто незнання того, чи мають право звільнити вагітну жінку.

Однак, якщо розібратися у вітчизняному законодавстві, стає не так страшно.

Які права має вагітна жінка на роботі в Україні, що може загрожувати тим, хто їх порушить, як бути, якщо ви підприємниця — на ці та інші питання даємо відповіді в нашому гіді.

Я — ВАГІТНА, І НЕ ХОЧУ УСКЛАДНЕНЬ НА РАБОТІ. ЯК БУТИ?

По-перше — не хвилюйтеся: українське законодавство не лише захищає права всіх працюючих жінок, а й окремо прописує Кодекс законів про права вагітних жінок і пов’язані з цим робочі нюанси.

Ви маєте можливість звільнитися від роботи вже з перших днів зачаття, у разі несприятливих для вагітності робочих умов. Їх перелік можна дізнатися в голови експертно-лікарської комісії у вашій поліклініці.

Інший момент — якщо є ускладнення з самопочуттям. Воно може настати в деяких випадках вже з перших тижнів після зачаття, але тут, як правило, лікар просто дасть необхідні рекомендації щодо правильного харчування і режиму.

І навіть якщо проблему це не вирішує — можна отримати лікарський лист, який дасть часткове звільнення від праці, або навіть повне.

ТАК, ТОБТО ЗВІЛЬНИТИ МЕНЕ НЕ МОЖУТЬ?

В жодному разі! За це і посадити можна. Як мінімум накласти штраф. І адміністративна, і кримінальна відповідальність керівництва може застосовуватися за одне і те саме порушення трудового законодавства. Оштрафувати можуть за рішенням суду, якщо порушення не визнане грубим.

Кримінальну справу відкривають після звернення в правоохоронні органи, і довівши справу до обвинувального вердикту порушник може сісти у в’язницю на півроку, або два роки займатися виправними роботами, без можливості ще 5 років займати керівні посади.

Звільнення може настати лише в одному випадку у зв’язку з ліквідацією підприємства. При цьому орган або комісія, що займаються цією ліквідацією, зобов’язані надати вам нове робоче місце за фахом. А вже що запропонують тут, звичайно, як пощастить. Якщо ця норма не виконується та сама адміністративна або кримінальна відповідальність, суд зобов’язаний визнати звільнення незаконним і змусити виплачувати середню заробітну плату за весь час вимушеного прогулу.

А ЯКЩО Я ТІЛЬКИ ЗБИРАЮСЯ ВЛАШТУВАТИСЯ? ВАГІТНИХ АБО В ДЕКРЕТІ НЕ БЕРУТЬ?

Цікаве питання. Права вагітної жінки при влаштуванні на роботу визначає Сімейний кодекс, у якому йдеться, що відмовити їй, як і матері дитини до 3 років, не можуть.

Проблемно довести, що причина неприйняття на роботу саме в цьому, особливо у випадках, коли на співбесіді вам прямо про це не заявляють. Тут на допомогу лише власна доказова база і хороший адвокат, або  інформаційний шум із залученням ЗМІ.

Ще одне цікаве питання якщо ви вагітні або в декреті і працюєте за сумісництвом. Однак тут все більш однозначно: навіть якщо на ваше місце без вашої згоди приймають іншого працівника не сумісника таке звільнення вважається ініціативою роботодавця. Так не можна!

ЩО МЕНЕ ЧЕКАЄ НА РОБОТІ?

Повідомте про свій стан керівництву або у відділі кадрів, і, якщо там підуть вам назустріч навіть ніяких довідок на кшталт лікарського листа не потрібно. Трудове законодавство, яке прописує права вагітної жінки на роботі, автоматично на вашому боці. Вас не можуть залучати до роботи у вихідні, у нічні зміни, взагалі до понаднормової. Якщо ви проти не відправлять в інше місто, у разі неможливості повернутися додому в той же день. Якщо вас попросять переміщувати важкі предмети відмовляйтеся.

Можна домогтися переведення на неповні робочий день або тиждень тоді зарплата буде вираховуватися з урахуванням відпрацьованого часу, або ж залежно від виробітку. Також ви можете узгодити з начальством перехід на полегшений вид праці, якщо нинішні умови несприятливі для здоров’я. Середній заробіток з колишньої посади при цьому зберігається, та й взагалі зберігаються всі-всі робочі права.

АЛЕ ЯКЩО ВСЕ-ТАКИ ВИМАГАЮТЬ ЛІКАРСЬКИЙ ЛИСТ ЯК ЙОГО ОТРИМАТИ?

Насамперед необхідно піти на консультацію до свого гінеколога, який підтвердить ваш стан і відправить справу на розгляд лікарської комісії. При цьому потрібно враховувати, що комерційні поліклініки часто не мають права на видачу документа, йти потрібно в державну.

Потім  йти у свій відділ кадрів і взяти довідку з переліком шкідливих умов, які є на вашому робочому місці. Отримавши довідку, прямуйте на прийом в експертну комісію поліклініки, також при собі потрібно мати направлення, амбулаторну картку і паспорт. Після висновків комісії видається довідка, з нею повертайтеся до відділу кадрів.

МОЖЛИВІ ТАКОЖ УСКЛАДНЕННЯ, КОЛИ ВЗАГАЛІ БУДЕ НЕ ДО РОБОТИ. ЯК БУТИ ТОДІ?

Взяти звичайний короткочасний лікарняний, а якщо проблема серйозніша отримати довідку про тимчасову непрацездатність. Вона видається на загальних підставах, відповідно до тих самих законів, які поширюються і на невагітних. Але, крім звичайних хвороб на кшталт застуди, травми  тощо, лікар може видати довідку, якщо бачить загрозу переривання вагітності, викидня на ранньому етапі, в разі аборту та інших відхилень від норми.

Повністю звільнитися від роботи може навіть здорова жінка в разі процедури екстракорпорального зачаття. Звільнення діє на всі підготовчі процедури, обстеження, маніпуляцію і на весь період фізичної слабкості аж до моменту, коли стане ясно, що імплантація пройшла вдало і вагітності нічого не загрожує.

КОЛИ МОЖНА ПІТИ У ВІДПУСТКУ? І КОЛИ ТРЕБА ПОВЕРНУТИСЯ?

На останньому триместрі. Всього ви можете взяти 70 днів відпустки до пологів і 56 після. А вже якщо народиться двійня або більше 70 днів, їх відлік починається після родів, у той самий день. Ці відпускні дні не є частиною звичайної щорічної відпустки і теж оплачуються. Далі вибір: можна або виходити на роботу, або залишатися вдома і доглядати за дитиною.

Якщо ви вирішите приділяти весь свій час дитині візьміть відпустку аж до досягнення нею 3-річного віку. У разі необхідності подальшого догляду, підтвердженого медичним висновком, до 6 років. Роботодавець може частково оплачувати такі відпустки, на цей час можна працювати вдома або неповний день. При цьому все зараховується в трудовий стаж.

Якщо все ж є бажання скоріше повернутися будь ласка. Відпустка для догляду за дитиною може використовуватися повністю або частково і батьком, а також іншими родичами. При цьому за вами зберігаються всі ті самі привілеї, які мають вагітні (не можна змусити працювати в позаурочний час, відправляти в інше місто і т.д.), плюс до цього, жінкам, які годують, надаються додаткові перерви: до півтора років по 30 хвилин через кожні три години, якщо дітей двоє і більше через кожні дві години. Усе це зараховується в робочий час.

А ЯКЩО Я ПІДПРИЄМНИЦЯ?

ФОП першої, другої і третьої групи платників єдиного податку за відсутності найманих працівників може не сплачувати єдиний податок за один місяць відпустки протягом року. Ще під час хвороби на 30 і більше днів, що підтверджена листком про тимчасову непрацездатність із зазначенням тривалості декретної відпустки. Цей листок буде для вас основним у ваших пригодах спілкування з держструктурами.

Із ним потрібно буде навідатися до Соцстраху, адже від сплати ЄСВ ніхто нікого не звільняє і від страхових вкладень нікуди не дітися. Перед тим, як туди йти, зателефонуйте до свого районного відділення і уточніть, які потрібно нести документи.

Після їх подачі вам видадуть ту суму, яку ви вказали в розрахунковій заяві (рекомендуємо проконсультуватися щодо суми з вашим знайомим бухгалтером, тому що, як показує практика, самостійно впоратися з цим буває складно).

Також, швидше за все, вам потрібно буде оформити нову банківську картку для виплат, це потрібно уточнювати в банку. Заразом дізнайтеся, чи безкоштовно це і чи буде стягуватися комісія при знятті коштів.

Ну а далі ви оформлюєте допомогу на народження дитини в Управлінні соціального забезпечення. Усі інші виплати, окрім 126-денної відпустки теж там.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ?

Перш за все, спробуйте вирішити всі питання з керівниками ваших підприємств, відділом кадрів, HR-ом або іншими відповідальними особами. Якщо ті нічого не знають  тоді до юриста при підприємстві. Якщо з усім цим у вас на роботі складно тоді за наступними адресами:

Урядова гаряча лінія: 0 (800) 507 309

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності: 0 (800) 501 892.

Дізнатися потрібну вам дирекцію можна також на сайті http://www.fse.gov.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter