Ноу-хау від Печерського суду, або Чому адвокату повернули скаргу щодо арешту МНС-ників

Дата: 04 Вересня 2015 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва повернув скаргу адвоката Харківської правозахисної групи (ХПГ) Геннадія Токарева. Суддя вирішила, що адвокат пропустив 10-тиденний строк, відведений на звернення зі скаргою на слідчого Генпрокуратури.

Правозахисник оскаржував бездіяльність Генпрокуратури, слідчий якої не вніс відомості про злочин з приводу незаконного затримання голови Державної служби з надзвичайних ситуацій та його заступника до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Замість цього слідчий надіслав скаргу адвоката до прокуратури міста Києва.

“В задоволенні скарги Токарева Геннадія на бездіяльність посадових осіб Генеральної прокуратури України щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відмовити. Ухвала оскарженню не підлягає”, – ухвалила суддя Наталя Васильєва.  

Суддя вирішила, що Геннадій Токарев пропустив 10-тиденний строк, відведений на звернення зі скаргою на бездіяльність слідчого Генпрокуратури.

“Початком відрахунку десятиденного строку є наступний день після дня отримання заяви особою, яка відповідно до вимог ст. 214 КПК України мала внести відповідні відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР, а не з дати отримання чи вручення відповіді на заяву чи іншого повідомлення”, – пише у своїй ухвалі слідчий суддя Наталя Васильєва.  

Правозахисник називає такий підхід судді і Генеральної прокуратури новаторством і пояснює, чому: “Якщо прокурор після отримання заяви про злочин не вносить відомості до ЄРДР, то наступного дня починається його бездіяльність. Але ж я апріорі не можу знати, чи вніс він відомості до реєстру, особливо коли прокурор працює у Києві, а я – у Харкові. Правозахисники в ХПГ завжди подавали заяви і чекали: або вони самі напишуть, або якщо вже не відповідають, тоді ми скаржимось до суду”.

У цій справі прокурори Генпрокуратури надіслали листа, у якому повідомили про перенаправлення заяви про злочин до прокуратури Києва.  

“Але за Кримінальним процесуальним кодексом вони мають або внести відомісті до реєстру, або не вносити. Вони не можуть перенаправити скаргу, як це було раніше за старим кодексом. Саме це є ненормальним”, – каже Геннадій Токарев.

За словами правозахисника, раніше його колеги вдало оскаржували бездіяльність прокурорів.

“Ми оскаржуємо це кожного разу і кожного разу все було нормально. А тут ГПУ разом із Печерським судом зробили винахід. Тепер, за їхньою логікою, разом із заявою про вчинення злочину відразу і скаргу про бездіяльність слідчого подавай”, – обурюється правозахисник.

Геннадій Токарев готує скаргу на суддю до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Адвокат вважає затримання людей без ухвали слідчого судді серйозним порушенням прав людини. І такі випадки мають турбувати в першу чергу громадян.  

“Це означає, що кожного можуть так затримати. Тільки без прямого ефіру. Після прийняття нового Кримінального процесуального кодексу я думав, що щось може змінитись. Високопосадовці думали, що вони правильно роблять, бо вони не є юристами за фахом. Але якби й були б прокурорами, то не розуміли б, що це є порушенням прав людини. Бо у них у головах: кожного можна арештовувати, як заманеться”, – пояснює правозахисник.

Геннадій Токарев писав інформаційні запити до Генпрокуратури та МВС України з проханням надіслати інформацію про кількість затриманих без ухвали суду. Але отримав відповідь, що така статистика не ведеться.

Тим часом, прокурор прокуратури Києва Софієвський А. С., який отримав під підпис ухвалу Печерського районного суду Києва про внесення відомостей до ЄРДР, досі не виконав цю ухвалу. Така бездіяльність прокурора є нічим іншим, як кримінальним правопорушенням, передбаченим ст. 382 КК України (невиконання судового рішення), констатує адвокат Анна Литвин. Правозахисники оскаржуватимуть бездіяльність прокурора 17 вересня о 16:00 в Печерському районному суді Києва. 

Нагадаємо, 25 березня в прямому ефірі під час засідання Кабміну співробітники МВС заарештували голову Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Сергія Бочковського і його першого заступника Василя Стоєцького.

Як пояснили слідчі МВС, які здійснювали арешт, керівників заарештували в рамках кримінального провадження щодо корупційних схем у ДСНС, пов’язаних з закупівлею паливно-мастильних матеріалів. Однак арешт відбувся без ухвали слідчого судді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter