Ненависть в телеграмі: хто і як закликає до геноциду та переслідувань українців в Криму

Дата: 29 Серпня 2024 Автор: Ірина Сєдова
A+ A- Підписатися

З початку окупації Криму Російська Федерація систематично переслідує жителів півострова за активну проукраїнську позицію. Після початку повномасштабного вторгнення українці, які висловлюють свою незгоду з окупацією, регулярно стають жертвами насильницьких зникнень, незаконних позбавлень волі, нелюдського поводження та інших порушень прав людини не тільки в Криму, але й на новоокупованих територіях. 

Діяльність деяких кримських та російських пропагандистів спрямована на надання окупантам морального дозволу на вчинення всіх цих злочинів. Ненависницькі висловлювання, спрямовані проти українців на захоплених Росією територіях, додають окупантам мотивації і спонукають до більш жорсткого переслідування українців. 

Ненависть до жителів окупованих територій, зокрема, розпалюється в месенджері “Телеграм” від імені так званих блогерів та інших публічних осіб, чиї телеграм-канали мають понад 100 000 підписників кожен. 

Особливу загрозу такі заклики становлять для представників місцевої влади, активістів, журналістів, ветеранів АТО та інших цивільних, які публічно висловлюють підтримку Україні, адже після початку повномасштабної агресії українські правозахисники задокументували на окупованих територіях десятки насильницьких зникнень українців саме з перелічених вище категорій.  

Про те, хто найактивніше підбурює до переслідувань та знищення українців в Криму і як такі дії кваліфікує українське та міжнародне законодавство, читайте в матеріалі.

Окрім закликів до вбивств і переслідування українців, проросійські пропагандисти систематично закликають до ведення агресивної війни, виправдовують окупацію не тільки Криму, а й інших захоплених Росією територій. 

У своїх дописах вони постійно повторюють, що українців треба знищувати, та стверджують, що Росія має захопити Україну частково або повністю. Кримські пропагандисти також часто цитують наративи, які розповсюджуються на державних російських телеканалах, зокрема і такими воєнними злочинцями, як очільник Чечні Рамзан Кадиров.  

Згідно з українським законодавством, такі твердження є кримінальними злочинами. Наприклад, заклики до ведення агресивної війни забороняє стаття 436 КК України, а заклики до геноциду забороняє стаття 442 КК України. 

Подібна риторика заборонена також і міжнародним законодавством. Зокрема, заклики до геноциду є кримінальним злочином в міжнародному кримінальному праві та вважаються злочинами в багатьох національних законодавствах інших країн. 

Проблема полягає в тому, що притягнення до відповідальності за такі злочини, скоєні в мережі Інтернет, все ще залишається під питанням, адже часто слідство не має можливості чітко встановити, хто саме і з території якої країни вчиняє подібні злочини. 

Також в законодавстві немає чітких норм регулювання відповідальності власників соцмереж і месенджерів за розповсюдження такого контенту. 

Наприклад, адміністрація месенджера “Телеграм” жодним чином не регулює використання ненависницької риторики. При цьому власник месенджера не вважає себе відповідальним за розповсюдження такого контенту.  

Хоча саме в цьому месенджері аналітики Кримської правозахисної групи знайшли та задокументували сотні закликів, які мають ознаки вищеописаних кримінальних злочинів. 

Нагадаємо, що саме за ненадання інформації про правопорушників, які вчиняють злочини в телеграмі, нещодавно у Франції заарештували Павла Дурова, власника цього самого месенджера. 

Наведемо кілька прикладів таких висловлювань з телеграм-каналів кримських пропагандистів, які мають велику кількість підписників і, відповідно, є лідерами думок для своєї основної аудиторії. 

Один з таких “блогерів”, Максим Шихалієв, веде власний телеграм-канал під псевдонімом “Шейх Тамір”.

За інформацією проєкту “Рух Чесно”, Максим Шихалієв спортсмен та тренер, який народився у Києві, але наразі мешкає у Криму і має українське та російське громадянство. 

Його телеграм-канал станом на серпень 2024 року має понад 450 000 підписників. В основному цей паблік агрегує російські й кримські новини.  

Тут постійно викладають відеозаписи ефірів, які, зокрема, містять ненависницькі цитати, спрямовані проти українців, іноді поєднані із закликами до ведення агресивної війни проти України. 

Також тут періодично з’являються цитати із закликами до переслідування українців в Криму

 

Варто звернути особливу увагу на спікера, якого канал “Шейх Тамір” цитує у наведеному вище дописі. Це кримський “блогер” Олександр Таліпов.  

Житель Криму Олександр Таліпов є постійним гостем в ефірах державних російських телеканалів та в підконтрольних РФ кримських медіа. Окрім цього, він також має власний телеграм-канал, який наразі налічує понад 136 000 підписників.

Цей блогер у своїх дописах вимагає від жителів Криму видавати російським силовикам всіх, хто хоч якось намагається публічно проявляти лояльність до України. Таліпов називає всіх проукраїнських жителів Криму “ждуни”. У висловлюваннях Таліпова постійно повторюється наратив, що немає безпечних “ждунів”. Він стверджує, що всі ці люди є потенційними диверсантами, і закликає вести з ними боротьбу. 

Наприклад, в ефірі програми “Соловйов лайф” від 10 липня 2024 року Таліпов заявив таке

“Ми продовжуємо допомагати нашим хлопцям та чистити фашистську гадину та прихильників у тилу. І певні успіхи у цьому є. Головне не зупинятися, тому що, як показує практика, навіть найдрібніший звичайний “ждун” може бути коригувальником ЗСУ. І такі випадки вже були, начебто заходиш на адресу, а там вибухові пристрої, а він лише там прапорцями махав у соцмережах. Тому, нагадаю, невинних ждунів не буває. Кожен ждун – це потенційний диверсант”.

Далі Таліпов скаржиться, що саме такі люди вчинили торік замах на нього, тож, “виявляючи їх та профілактуючи їх, не потрібно висловлювати їм жодного співчуття та милосердя”.

Також Таліпов регулярно звертається до російської влади із публічними проханнями ввести кримінальну відповідальність за дискредитацію збройних сил РФ.

Варто зазначити, що діяльність цього “блогера” виходить за межі звичайного розповсюдження ненависницької риторики, адже, крім розпалювання ворожнечі в соцмережах, він також публічно заявляє про свою співпрацю з ФСБ Криму. 

На думку аналітиків Кримської правозахисної групи, діяльність Таліпова можна розцінювати як пряму співучасть у переслідуванні жителів окупованих територій за їхню публічну проукраїнську позицію. 

Зокрема, це можна аргументувати тим, що Таліпов не приховує своєї участі в роботі ще одного телеграм-каналу, під назвою “Кримський СМЕРШ”, який наразі має 92 000 підписників. 

У цьому телеграм-каналі публікуються персональні дані людей, які публічно висловлювали проукраїнську позицію в Криму. Такі публікації завжди супроводжує повідомлення, що інформація про цих людей передається у ФСБ для проведення адміністративних арештів та штрафів. 

Співучасть власників цього телеграм-каналу в переслідуванні проукраїнського населення у Криму підтверджується також рішеннями судів, в яких згадується, що саме інформація звідти й стає приводом для адміністративного переслідування громадян за ст. 20.3.3 КпАП РФ (дискредитація ЗС РФ). 

Як відомо, в телеграм-каналі “Кримський СМЕРШ” регулярно публікуються публічні “вибачення” людей за сказані ними раніше слова на підтримку України.  За даними джерел КПГ, щоб отримати такі “вибачення”, людей піддають психологічному залякуванню і заставляють публічно відмовлятися від своїх проукраїнських висловлювань. Тих, хто відмовляється це робити, намагаються зламати в інший спосіб. 

Зокрема, за інформацією джерела КПГ, в грудні 2023 року мешканця півострова Дилявера Самлімова позбавили волі саме після відмови публічно просити вибачення для телеграм-каналу Таліпова. 

Для подальшого притягнення до відповідальності за заклики до геноциду, агресивної війни та інших злочинів важливо належно документувати випадки не тільки співучасті, але й просто розповсюдження подібних висловлювань, адже деякі висловлювання з часом видаляють з мережі самі автори, що ускладнює збір доказів та притягнення винних до відповідальності.  

В деяких випадках заклики до геноциду та інших злочинів лунають безпосередньо від російських військових, що є прямою загрозою для життя цивільних та військовополонених, які знаходяться на окупованих територіях.

Наприклад, 19 серпня 2024 року в телеграм-каналі діючого російського бойового підрозділу ДШРГ “Русич” з’явився заклик передати бійцям цього підрозділу українського полоненого, бажано кримського татарина, для проведення ритуального жертвоприношення. Через кілька днів цей пост видалили з телеграм-каналу, але на момент видалення він встиг набрати понад 167 000 переглядів.

Регулярні заклики до вбивств, депортації та репресій щодо громадян України на окупованих територіях можуть свідчити, що такі дії є частиною цілеспрямованої державної політики Росії. 

Кількість і масштабність подібних закликів можуть свідчити, що однією з цілей такої політики є системне переслідування українців за національною та/або політичною ознакою. Адже за 10 років російської агресії в Україні Кримська правозахисна група та Центр прав людини ZMINA задокументували не тільки велику кількість закликів до переслідування, але й сотні випадків кримінального, адміністративного і судового переслідування та незаконного позбавлення волі людей, які публічно висловлювали спротив російській окупації.

Окрім ретельного документування випадків закликів до геноциду та злочинів проти людяності в умовах війни Росії проти України, варто також додатково провести аналіз діючого законодавства України у сфері свободи слова, щоб зробити більш ефективною протидію таким злочинам, особливо в мережі Інтернет.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter