Небезпечні ілюзії: як українські шоу на кшталт “Вагітна у 16” спотворюють реальність

Дата: 31 Травня 2024 Автор: Яна Радченко
A+ A- Підписатися

Телевізійні шоу, що зображують життя молодих вагітних дівчат, які зрештою стають мамами, набули неабиякої популярності в Україні. Таке шоу як “Вагітна у 16” привертає увагу глядачів своїм драматизмом та емоційністю. Утім, за яскравими образами та сюжетами, що інтригують, прихована значна проблема: такі передачі можуть романтизувати ранню вагітність і недооцінювати реальні ризики та наслідки народження дітей у такому віці.

Разом з експертками ZMINA спробувала розібратися у тому, які посили та уроки мали б передавати такі програми молодій аудиторії, та чому їхня запланована місія відрізняється від результату.

Першочергова мета – сексуальна просвіта та запобігання ранній вагітності 

Американське шоу “16 and pregnant” вийшло на телеканалі MTV у 2009 році як превентивний механізм, що мав на меті попередити ранні вагітності та материнство.

Основною ідеєю програми є висвітлення життєвих історій дівчат – підлітків, які завагітніли у віці 16 років або близько того. Кожен епізод фокусується на одній дівчині, розповідаючи про її життя протягом вагітності та після народження дитини.

Кожен епізод завершується народженням дитини, показуючи перші тижні життя новонародженого та те, як змінилося життя матері (а іноді й батька) після народження дитини. 

Під час прем’єри продюсери захищали передачу, аргументуючи це тим, що “16 and pregnant” буде висвітлювати реалії життя дівчат, які завагітніли в юному віці. Зрештою це шоу мало змішаний ефект для тієї аудиторії, на яку воно було спрямоване. 

Учасниці шоу “16 and pregnant” . Фото: Todd Plitt / PictureGroup

Так, у 2009 році Національна кампанія з попередження підліткової та небажаної вагітності визнала це шоу одним з факторів, які спричинили зниження підліткових вагітностей за рік. У 2012 році кампанія також похвалила шоу за сприяння обговоренню підліткової вагітності серед глядачів віком 10–19 років, їхніх однолітків та батьків.

Водночас шоу критикували за романтизацію підліткової вагітності та материнства. Дослідження 2014 року показало, що молоді дівчата, які часто дивляться “16 and pregnant”, більш схильні мати нереалістичне уявлення про підліткове материнство. Крім того, глядачі бачили від підліткової вагітності більше позитиву, ніж негативу, оскільки більшість історій учасниць закінчувалися “хепі-ендом”.

Шоу мало продовження у вигляді спін-офф реаліті-серіалу “Teen Mom”, але зрештою у 2014 році закрилося. 

Вже у 2016 році дослідження показали, що шоу навряд чи мало якийсь вплив на рівень народжуваності серед підлітків, а попередні результати опитувань визнали “проблематичними”. Останнє дослідження також показало, що припущення про загальні тенденції народжуваності між регіонами з низьким та високим рівнем перегляду передачі не підтверджується.

Відтермінували, але не втрималися і випустили

В Україні ідентичне шоу з назвою “Вагітна у 16” зʼявилося на телеканалі СТБ у 2012 році. Закрилося, як і в США, у 2014 році, створивши лише два сезони. На телеканалі відмову від продовження проєкту пояснили занадто високою вартістю виробництва. Адже зйомки кожного епізоду тривають ледь не рік: з перших місяців вагітності героїні й до перших місяців життя її дитини. Весь цей час команда проєкту допомагає дівчині. Як саме – комерційна таємниця, але в переліку точно є медичний супровід вагітності та пологи. 

У 2020 році, майже одночасно, поновилася робота над американським та українським шоу. Того ж року на каналі MTV вийшов новий сезон (шостий за рахунком), а СТБ оголосив кастинг на третій. Премʼєра була запланована на весну 2022 року, але почалася повномасштабна війна. Тож дату виходу шоу запланували на лютий 2023-го, але зрештою відтермінували через обурення медіаекспертів. 

Навесні 2024 року шоу все ж таки випустили на ютуб-каналі СТБ, і за лічені дні випуски набрали мільйони переглядів. Обговорення цих епізодів не стихають і досі – популярні блогери знімають огляди та аналізи випусків, а у тіктоці ширяться нарізки з найбільш провокаційними моментами. 

Аналіз цього контенту показує, що значна хвиля хейту та образ стосувалася власне героїнь шоу (особливо Людмили з третього, найбільш обговорюваного випуску). Їх критикували через зовнішність, “провокаційну” та “негідну” поведінку, погане виховання тощо. Хлопців та чоловіків глядачі засуджували та обговорювали значно рідше, і питань до них було менше. 

Сергій та Людмила, 3-й випуск

Винятком є 33-річний вчитель інформатики, від якого завагітніла 16-річна Людмила, адже його глядачі запідозрили у вчиненні кримінального злочину. В ютубі та соцмережах з’явилися тисячі коментарів зі звинуваченнями Сергія у розбещенні неповнолітньої, а канал СТБ – у толеруванні цього злочину, оскільки поведінку чоловіка проєкт не засудив. 

Слід зазначити, що вік сексуальної згоди в Україні – 16 років (на початку випуску Людмила каже, що їй саме стільки). Це означає, що особи, які досягли цього віку, мають юридичне право самостійно приймати рішення щодо вступу в сексуальні стосунки без правових наслідків для їхніх партнерів.

При цьому повнолітні особи несуть кримінальну відповідальність за статеві зносини з неповнолітніми, які не досягли 16-річного віку.

Додамо, що після низки публікацій у медіа, де оглядачі шоу припускали, що 33-річний Сергій міг мати секс із 15-річною Людмилою, канал СТБ підтвердив, що “на момент знайомства знімальної команди з героїнею третього епізоду Людмилою та проведення зйомок їй було 17 років”.

Обговорення та дискусії навколо 3 випуску спричинив і його фінал: наприкінці молода мама каже, що вона знову вагітна. Згодом глядачі виявили, що дівчина таки не народила другого малюка. Після виходу цього епізоду на ютубі, Люда стала популярною в соцмережах, зокрема на платформі тікток. Під час одного зі своїх ефірів вона розповіла, що здійснила медикаментозний аборт.

Однак невдовзі, в інтерв’ю блогеру Данилу Сараєву, Людмила заявила, що це все – постанова і ніякої другої вагітності не було.

Чому шоу так критикують?

Коли на телеканалі СТБ анонсували вихід нового сезону, громадськість відреагувала негативно. У соцмережах ширилися пости про те, чому “це не ок”. Зокрема, шоу звинувачували у використанні особистих і драматичних моментів життя дівчат для підвищення рейтингів. Тобто часто творці цього продукту роблять приватні проблеми публічними і надають їм сенсаційного характеру.

“Чекаю, коли до повного набору повернуть “Кохана, ми вбиваємо дітей”. І зразу поясню. Ці шоу – паразитування на продажі чужих проблем у спеціально огидненій для подібних проєктів формі. Хочеться відволікти від війни? Варто подумати в бік освітніх шоу чи проєктів, які пропрацьовують соціалку не поверховим паразитарним методом”, – зазначала ведуча програми “Рагулі” Тетяна Микитенко.

Журналістка Марина Шашкова, яка працювала у таких виданнях як Kyiv Post, “Фокус” та НВ, також опублікувала допис, у якому наголосила на недоречності випуску таких шоу під час війни. 

“Я не можу собі пояснити, чому СТБ взагалі наважився це пускати в ефір. На фоні того, що у нас війна, що росіяни на окупованих територіях ґвалтують жінок, чоловіків, дітей, підлітків, що вже є задокументовано багато історій про зґвалтованих дівчат російськими військовими, які завагітніли, що вже є історії дівчат, яких ґвалтували по декілька росіян. Зруйноване життя, психіка. Для них “Вагітна у 16″ не так вже й весело, як для СТБ”, – пояснила вона.

Пост Шашкової перепостили у фейсбук-групу “Жінки в медіа”, де інші журналістки також підтримали недоречність цього шоу. Медійниці порадили СТБ зробити сюжет про доступ дівчат та жінок, які живуть в окупації, до екстреної контрацепції. 

Попри критику, програма “Вагітна у 16”, хоч і з запізненням, але вийшла. Творці обіцяли, що експерти проєкту допоможуть молодими мамам впоратися з труднощами ранньої вагітності. Зрештою “експертами” виявилися телеведучі та блогери (Надія Матвєєва, Тетяна Коряк та інші), а їхня поява у кадрі була радше формальністю ніж справжньою підтримкою. 

Надія Матвєєева, 3-й випуск

Допомога молодим матерям, яку анонсував телеканал СТБ, полягала у тому, що одній героїні допомогли вилікувати партнера від алкоголізму та зробили тест ДНК, щоб довести його батьківство, іншій – прооперували косоокість, а ще одній дівчині влаштували консультацію блогерки, бо її турбувало повільне зростання кількості підписників у тіктоку.

Феміністична активістка та журналістка видання “Гендер в деталях” Євгенія Дишлева у коментарі ZMINA звернула увагу на те, що контент, покликаний висвітлювати гострі соціальні теми, мав би бути пізнавальним, але шоу “Вагітна у 16” носить суто розважальний характер. 

“Проблема таких реаліті у хайпі на проблемах, з якими стикаються вагітні підлітки. Шоу є шоу: сюжети зазнають відповідного редагування, щоб виконувати функцію розваги, саме тому епізоди подібних програм наповнені скандалами, мізогінією, міфами щодо питань сексуальності, контрацепції та репродуктивних питань”, – пояснює вона.

Євгенія Дишлева

Водночас, як зазначає Євгенія, у передачі немає експертних коментарів від фахівців у галузях медицини, психології чи соціології, які б допомагали глядачам. Творці програми роблять фокус на поганих соціально-економічних умовах, у яких живе більшість учасниць, що також веде до стигматизації вагітних дівчат. 

Отже, основні три проблеми таких шоу, на думку Дишлевої, це драматизація, стереотипізація та дезінформація, які спотворюють глядацьку перспективу.

Як би це мало бути? 

Українська версія шоу “Вагітна у 16” могла б уникнути критики та стати більш конструктивною, якби приділяла більше уваги етичним та соціальним аспектам. Першочергово шоу повинно було б сфокусуватися на освітньому контенті, надаючи глядачам більше інформації про статеву освіту, контрацепцію та наслідки ранньої вагітності. Це допомогло б підліткам і їхнім батькам краще розуміти важливість відповідального ставлення до сексуального життя та уникати необдуманих рішень.

Кандидатка психологічних наук Марина Діденко розповіла, що в одному з випусків йдеться про те, що дівчина завагітніла через те, що під час статевого акту у партнерів порвався презерватив. 

“У програму замість того, щоб включити освітній компонент, включають якесь залякування. Можна було, наприклад, дати в ефір консультацію спеціаліста, який би показав, як правильно одягати презерватив так, щоб він не рвався, а також розповів би, як взагалі обирати засоби контрацепції”, – радить Марина. 

Також варто було б забезпечити психологічну підтримку учасницям шоу, надаючи їм можливість звернутися до фахівців, таких як психологи та консультанти з сімейних питань. Це б не лише допомогло молодим матерям впоратись з емоційними та психологічними труднощами, але й показало б глядачам, що підтримка є доступною і важливою. 

“Я помітила, що у це шоу зазвичай обирають дівчат з неблагополучних сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. І частина глядачів може подумати, що “нам це не загрожує, у нас же все не так”. Але ж тут справа не у соціальному та економічному статусі, а у відсутності сексуального виховання. Було б доречно, якби дівчатам, які завагітніли так рано і стали героїнями цього шоу, надавали психологічні консультації, розповідали про ризики та перспективи, які чекають на них після народження дитини”, – пояснює психологиня.

Марина Діденко

Марина Діденко також пригадала, що в одному з епізодів все ж таки була взаємодія матері вагітної дівчини з експертом із питань дитячої вікової психології Дмитром Карпачовим, однак це було показано пародійно – питання переживань та підтримки самої героїні випуску так і не було розкрито. Крім того, за словами Діденко, виникає стереотипізація, мовляв, вихованням дівчини не займалися, мати народила її рано, тому вона пішла цим же шляхом. 

Творці шоу могли б уникати сенсаціоналізму і драматизації, натомість роблячи акцент на реальних історіях і реалістичних аспектах життя підлітків. 

“Поміж іншим, мені здається, що у деяких випадках є ідеалізація раннього материнства – “народила, і нічого страшного”. Було б добре, якби в цьому шоу показували реальні виклики, з якими стикаються молоді мами, як змінюється їхнє життя, тіло. Це не про залякування, а про готовність. Також потрібно додати елементи розмов з гінекологом, у яких би пояснювалося, як відбуватимуться пологи”, – запропонувала Марина.

Важливо було б показувати не лише проблеми, але й можливості та ресурси для підтримки молодих сімей, такі як освітні програми, соціальна допомога та громадські організації. Це б сприяло більш збалансованому та конструктивному висвітленню питання підліткової вагітності.

Насамкінець психологиня Марина Діденко порівняла американське шоу та українську франшизу. У шоу “16 and pregnant” дівчата продовжують вчитися, їх підтримує родина та партнер. Такі елементи, які показують, що життя продовжується, і з дитиною також існують перспективи для розвитку, – є важливими для глядачів. 

Отже, програма могла б включати думки експертів, таких як лікарі, соціальні працівники та освітяни, які б коментували ситуації та надавали професійні поради. Це б підвищило довіру до шоу і надало б йому більшої авторитетності. Важливо, щоб шоу мало на меті не лише розважати, але й реально допомагати молодим людям, надаючи їм корисну інформацію та підтримку у важких життєвих обставинах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter