Куди піти поскаржитись?

Дата: 26 Вересня 2017 Автор: Маргарита Тарасова
A+ A- Підписатися

У кінці вересня минають 100 днів роботи онлайн-сервісу спілкування громади з поліцією bezpechne.community. Платформу, на якій мешканці Києва можуть скаржитися на проблеми у сфері безпеки, а також отримувати рекомендації від поліції й органів влади, запустила наприкінці травня 2017 року організація DreamKyiv за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Карта проблем

Основа сервісу – це Google-карта, на якій користувачі можуть позначати проблеми у сфері безпеки. Щоб створити запит, необхідно ввести адресу, за якою є проблема, описати її та відправити на опрацювання. Після перевірки інформації адміністратором сайту на карті з’являється червона позначка зі знаком питання. Коли на запит дають відповідь – позначка стає зеленою. Таким чином можна не лише отримати роз’яснення ситуації на своїй вулиці, а й подивитися на проблеми інших районів міста.

“Після того, як людина відправила запит, він потрапляє в адміністративну панель. Модератор читає його і вирішує, “пропускати” запит на сайт чи ні. За весь час роботи не було жодного запиту, який би ми не пропустили. Це позитивна динаміка”, – розповідає Анастасія Багній, координатор проекту в DreamKyiv і модератор сервісу.

Найчастіше на сайті скаржаться на стихійну торгівлю, порушення правил дорожнього руху, проблеми з дорогами (якість асфальту, розмітки, відсутність знаків), незаконний обіг наркотиків (притони в під’їздах та реклама груп у Telegram), на поведінку власників великих собак, порушення громадського порядку (галасливі компанії під вікнами вночі) та просять скорегувати поліцейські маршрути патрулювання.

Анастасія Багній

У DreamKyiv налагоджена співпраця із контактною службою Київської міської адміністрації 1551, Патрульною поліцією міста, а також із фахівцями юридичних клінік Національної академії міністерства внутрішніх справ та Центрами безоплатної правової допомоги. Юристи роз’яснюють, як можна вирішити ту чи іншу проблему в запитах.

“Коли запит потрапляє на сайт, адміністратор зв’язується із компетентними органами, щоб вони дали відповідь. Коли відповідь надходить, вона завантажується у профіль запиту тоді її може бачити і та людина, яка сформувала його, і всі інші користувачі сервісу”, – пояснює Анастасія Багній.

“Сервіс має розвантажити поліцію від великої кількості безглуздих запитань, що взагалі не належать до її компетенції”, – вважає Євген Мамушкін, старший інспектор з особливих доручень відділу зв’язків із громадськістю Департаменту патрульної поліції.

Євген Мамушкін

Нещодавно у профілях запитів з’явилась можливість оцінювати відповіді та коментувати їх. Завдяки цьому команда проекту знатиме, чи була корисною порада.

Правопросвіта

У більшості випадків користувачам радять писати офіційні звернення у комунальні служби. Анастасія Багній пояснює: сервіс покликаний не вирішувати проблеми, а привчати громадян до активності.

“З одного боку, він реагує на запити конкретних людей: надає чіткі відповіді-рекомендації-роз’яснення. А з іншого – демонструє глобальні міські проблеми, над вирішенням яких поліція, місцева влада та громада мають працювати разом. Тож одне з наших завдань – ініціювати такий тристоронній діалог”, – говорить вона.

Модератор сервісу наголошує: містянам потрібно навчитися вирішувати проблеми у сфері безпеки самостійно, не чекаючи, поки це зроблять представники влади чи поліції.

“У нас досі зберіглося патріархальне ставлення до органів влади. Але поліція не може вирішити проблеми без допомоги громади. Громадяни мають бути активними”, – підкреслює Євген Мамушкін.

Аналіз звернень показує: люди часто не розуміють, що поліцейські не є відповідальними за вирішення проблеми нанесення дорожньої розмітки чи встановлення відеокамер. Тож одне з головних завдань сервісу – допомогти киянам розібратися, як потрібно діяти, до кого звертатись, аби вирішити ту чи іншу проблему.

У майбутньому на сайті також має з’явитися новий сервіс – “Електронний кабінет дільничного”. За його допомогою користувачі зможуть дізнатися контакти свого дільничного інспектора поліції, а також написати йому приватне повідомлення.

Поширення досвіду

“Підключити” своє місто до сервісу може кожен, хто готовий відповідати за його підтримку, говорить Анастасія Багній.

“Зараз у нас уже є майже офіційні домовленості з трьома містами це Тернопіль, Полтава і Миколаїв. Причому в Тернополі ініціатором запуску сервісу стала міська влада, у Полтаві – патрульна поліція, а з Миколаєва ми отримали чотири листи від чотирьох різних людей”, – додає вона.

Листи надходили також із Маріуполя, Херсона та Запоріжжя. Модератор сервісу пояснює: той, хто ініціює запуск проекту у своєму місті, повинен забезпечити постійне адміністрування платформи. Зі свого боку команда DreamKyiv готова навчити нових людей, як працювати з ресурсом, організувати медійний старт і налагодити співпрацю з партнерами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter