Яценюк зриває програму протидії ВІЛ/СНІДу в Україні

Дата: 27 Травня 2015 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

У ВІЛ-позитивної киянки Віри Вариги дзвонить мобільний телефон. “О! Це нагадування. Час приймати ліки”, – каже вона. Вбрана у чорну сукню і перепоясана червоною стрічкою Віра Варига протестує під Кабміном, який своєю постановою № 117 збільшив корупційні ризики на тендерних закупівлях і відповідно поставив під загрозу лікування 30 тисяч ВІЛ-позитивних українців. 

“Я просто жінка, у якої є чоловік і двоє дітей. Вони здорові завдяки тому, що в Україні було лікування з того моменту, як Україні допоміг Глобальний фонд. З 2008 року я перебуваю на терапії і приймаю ліки. Я представляю також спільноту ВІЛ-позитивних жінок, які кожного дня мені телефонують і дуже стурбовані. Багато з них так само, як і я, хочуть мати здорових дітей, яких я народила, коли була ВІЛ-інфікованою. Вони хочуть жити далі, будувати свою кар’єру, плани на життя, відпочивати і отримувати насолоду від життя”, – розповідає Віра Варига. 

Лобістська постанова №117 за підписом прем’єр-міністра Арсенія Яценюка дозволила постачальникам ліків отримувати 100% предоплати товару і шість місяців відтермінування поставок. 

У грудні 2014-ого року компанія-прокладка “Вектор Фарма” отримала 52 мільйони 600 тисяч гривень оплати за препарати. Однак вона подала до суду на Міністерство охорони здоров’я, вимагаючи від держави компенсації за зростання курсу іноземної валюти у розмірі 10 мільйонів гривень. 

“Це повна нісенітниця, враховуючи, що компанія отримала 100% передоплати і мала можливість оплатити виробництво препаратів ще півроку тому або конвертувати ці гроші у валюту, – каже Віталій Шабунін, голова правління “Центру протидії корупції”. – Такі кроки компанії можна розцінювати як ніщо інше, крім затягування часу, щоб не поставляти препарати”. Українські реалії демонструють, що судові тяганини можуть тривати роками. 

“Ми знаємо точно, що препарати компанія-виробник виробила в повному обсязі ще у січні 2015 року. Ми також знаємо точно, що компанія-посередник не сплатила ані копійки коштів за ці ліки, хоча отримала 100 % передоплати”, – стверджує голова ВБО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД” Володимир Жовтяк

Тому вже з 15 червня, як стверджують експерти “Всеукраїнської мережі ЛЖВ”, в Україні закінчаться ліки для тисяч ВІЛ-позитивних людей. До кінця червня ця доля спіткає усіх хворих, хто лікується на програмах з такими препаратами, як ламівудин, зидовудин/ламівудин, ефавіренз. 

У цій ситуації немає непрофесіоналізму чи випадковостей, каже Віталій Шабунін. 

“Коли Яценюк підписував цю постанову, яка надавала до цього небачені права “фармацевтичній тендерній мафії”, ми тут, на цьому місці говорили: “Цього не можна робити. Це закінчиться тим, що гроші будуть прокручуватись на рахунках компанії, а ліки не будуть поставлені”. Тоді з цієї ж будівлі нас запевняли, що все буде по іншому. Ми тут через півроку – і сталось так, як ми попереджали. Не можна давати компанії-прокладці 52 мільйони гривень, дозволяючи в договорі поставити ліки через півроку. Це неприпустимо. І відповідальними за ситуацію є люди, які підписали цю постанову”, – обурюється голова правління “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін. 

“Ми не знаємо, хто кому не дав відкат. Позови до суду – це таке ноу-хау від дистриб’юторів, аби їм компенсували різницю курсу, що є незаконним”, – каже голова правління благодійного фонду “Пацієнти України” Дмитро Шерембей.

Троє активістів забивають дерев’яні хрести на пагорбі навпроти Кабінету Міністрів України, огороджують площу 10х3 м біло-червоною стрічкою, “резервуючи” таким чином місця для померлих ВІЛ-позитивних українців. 

“Ми бронюємо місце для кладовища у найелітнішому місці навпроти Кабміну, щоб з їхніх вікон, коли у них відбуваються засідання, було все зрозуміло. У них на столі стоїть гарна мінеральна вода, гарне обслуговування. У них все добре. А на вулиці тим часом люди собі бронюють місця на кладовищі. Як вони можуть реалізовувати своє право на життя в таких реаліях? Вони можуть тільки претендувати на землю”, – каже Дмитро Шерембей. 

Експерт переконаний: якщо влада терміново не забезпечить хворих ліками, Україна матиме африканські масштаби епідемії. Бо такі ліки відсутні в аптеках України, і у разі переривання лікування бодай на короткий термін вірус імунодефіциту людини стає витривалішим до попереднього лікування. Вартість нового лікування підвищується в кілька разів, а кошти на нього в українському бюджеті не передбачено. 

“У цьому випадку в таких українців не буде альтернативного лікування. У них буде хіба що одна альтернатива – виїхати, наприклад, для лікування в одну з країн ЄС”, – каже Дмитро Шерембей. 

Тим часом Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі на своєму брифінгу заявив, що компанія “Вектор-фарма” не виходить на зв’язок з міністерством, як власне і з індійською компанією-постачальником.

При цьому він визнав, що, згідно з контрактом, “Вектор-фарма” має 180 днів терміну для постачання препаратів, і що цей термін ще не сплив. Він завершується 19 червня.

Громадські організації вимагають від президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Арсенія Яценюка радикально втрутись в ситуацію, залучити правоохоронні органи до її вирішення, аби вже із 6 червня ліки потрапили до всіх лікарень України. Громадські організації остаточно вирішили подавати колективний позов до суду на уряд України, якщо лікування буде перервано. 

“У випадку переривання лікування хворими ми будемо наполягати на тому, щоб ті посадовці, які давали обіцянку про безперервність лікування, були звільнені із займаних посад і постали перед судом за порушення прав людини. Розбещена звичка політика давати обіцянки і тотально їх не виконувати стає невід’ємною частиною культури нашого політиканства”, – підсумовує Дмитро Шерембей, який також є ВІЛ-позитивним. 

Як повідомляє “Українська правда“, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова знайти фірму і “допомогти” їй виконати свої зобов’язання. Він також попросив міністра знайти заступника міністра, який підписував цей контракт, і запитати, “у якому він був стані при підписанні“.

Міністр Олександр Квіташвілі повідомив, що міністерство звернулося до гуманітарних організацій з проханням надати допомогу, якщо вона знадобиться. Однак киянка Віра Варига переконана, що міжнародні організації не зможуть забезпечити 30 тисяч ВІЛ-позитивних ліками: “Ми звертаємось за кордоном у подібні співтовариства. Вони звичайно намагаються нам допомогти, але це не врятує ситуацію із 30 тисячами ВІЛ-інфікованих українців. Ситуацію врятує тільки радикальне втручання прем’єр-міністра та президента”. 

Подібні акції протесту відбулись в Одесі, Рівному, Дніпропетровську, Харкові, Кіровограді, Скадовську, Краматорську, Маріуполі, Запоріжжі, Сєвєродонецьку, Чернігові, Чернівцях та у Львові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter