Хто переможе в антипремії “Дискримінатор року – 2017”?

Дата: 03 Листопада 2017 Автор: Ірина Виртосу
A+ A- Підписатися

Нещодавно стартував набір заявок для визначення номінантів антипремії “Дискримінатор року”. Це унікальна нагода приєднатися до відбору осіб та організацій, які найбрутальніше порушували принципи рівності та недискримінації.

Чи обурювало вас, що так званий Музей науки у Вінниці організував “бабосховище” для чоловіків і тим самим принизив жінок?

Що Чернігівський мер Владислав Атрошенко називає “хворими, або не українцем” тих, хто немає або не народив мінімум трьох дітей?

Що студентів педагогічного університету ім. Драгоманова замість пар “заганяли” на молебень з нагоди Дня працівників освіти?

Що прес-секретарку сумської організації партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” Ольгу Панфілову, яка підтримала Марш Рівності, змусили звільнитися з роботи?

А одну з презентацій книжки “Майя та ї мама” Лариси Денисенко скасували через погрози від праворадикальних організацій…

Якщо вас не влаштовує така українська дійсність, є нагода “відзначити” найбільших дискримінаторів 2017 року.

Долучитися може кожен та кожна. Як то кажуть: не пасувати – дискримінатора зупиняти.

ЯК ЗАПРОПОНУВАТИ “СВОГО” ДИСКРИМІНАТОРА?

Усе просто. Перейдіть за цим лінком і заповніть форму, у якій запропонуйте найзлісніших, на вашу думку, порушників у таких номінаціях:

“Язик мій – ворог мій” – найбільш дискримінаційне висловлювання.

“Реально Г” – найбільш дискримінаційний вчинок. 

“Дискримінація “в законі” – найбільш небезпечна законодавча ініціатива, що може призвести до дискримінації.

 

ЩО ЗНАЧИТЬ АНТИПРЕМІЯ “ДИСКРИМІНАТОР РОКУ”?

Пояснює Ірина Федорович, співкоординаторка Коаліції з протидії дискримінації в Україні:

“Коли в 2013 році Коаліція придумала антипремію, про дискримінацію вголос говорили хіба що громадські активісти. Інформації в ЗМІ, а тим паче в соціальних мережах, про проблему, про тих, хто дискримінує, чому це погано та як із цим боротися було дуже мало. І наша тогочасна мета полягала в name and shame (називати і соромити – ред.) тих, хто сприяє дискримінації. Ми збирали приклади та показували, що дискримінація є, про неї потрібно говорити та проти неї боротись.

Перші заявки подавали виключно члени Коаліції з протидії дискримінації. Заявок було мало, але більшість з них стосувалась кричущих випадків.

Сьогодні ми хочемо зробити премію відкритою (ми вже пробували це минулого року). Будь-хто з бажаючих може запропонувати свого кандидата чи кандидатку. Очевидно, роботи в журі побільшає, та, сподіваємося, це також навчить людей бути пильнішими до дискримінації. А це вже перший крок до того, аби разом її долати.

Мета антипремії не змінюється – про ганебні вчинки потрібно розповідати, за ганебні вчинки потрібно “карати”, їх слід використовувати як приклад “чого не треба робити”.

Сьогодні тема дискримінації вже не така замовчувана, як раніше: люди розповідають свої історії, навчаються самі та надихають інших відстоювати свої права. А для нас ця антипремія – це ще про мотивацію: як дискримінацію не ховай, а правда випливе назовні”.

ЧИ ПОКАРАЮТЬ ПОРУШНИКІВ?

Організатори запевняють, що всі номінанти, які встигли упродовж чотирьох років відзначитися, псують собі карму.

Так, у 2013 році в номінації “Дискримінація “в законі” переміг народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко з проектом закону “Про заборону спрямованої на дітей пропаганди одностатевих сексуальних стосунків”. Такого закону немає, як і на українському політичному Олімпі й Колесніченка. За собою в прірву потягнув і всю Партію регіонів.

У 2014 році відзначився “Дельта Банк”, який відмовився надавати побутові кредити людям із інвалідністю. За свій ганебний вчинок банк здобув перемогу в номінації “Реально Г”. І вже за чотири місяці “Дельта банк” визнали неплатоспроможним й Нацбанк прийняв рішення про його ліквідацію.

2016 рік ознаменувався для народного депутата Антона Геращенко, який виборов непочесне перше місце в номінації “Язик мій – ворог мій”. В інтерв’ю виданню Корреспондент.net Антон Геращенко порадив Надії Савченко “йти заміж і народжувати, а не займатися політикою”. Через два місяці проти Антона Геращенка суд зобов’язує Генпрокуратуру відкривати кримінальне провадження. І хоч справі не дали руху, але дискримінаційному на язик депутатові крові попсувало.

Організатори запевняють – жодних ритуальних танців або чорних замовлянь не використовують. Але кожний дискримінатор рано чи пізно споживає наслідки своїх ганебних дій.

Також переможці антипремії “Дискримінатор року” отримують дипломи ганьби, антидискримінаційну літературу і шори як символ “зашореності поглядів”.

ХТО ЩЕ ПОТРАПЛЯВ У СПИСКИ АНТИПРЕМІЇ?

Кожний та кожна серед номінантів вартий судового позову за дискримінацію (і багатьом таки повістка прийшла із суду). Пригадаємо хронологічно найкрасномовніші вчинки.

Дискримінатор – 2013

Мер Ялти Сергій Ілаш перемогу здобув у номінації “Язик мій – ворог мій” за те, що порівняв ромів із “тваринками”. Тоді він заявив: “За фотографіями з тваринами теж стежте: потрібно не давати можливості цим звіряткам тут командувати. Звіряток я маю на увазі всіх підряд – циган, бомжів і шиншил”.

У номінації “Реально Г” відзначилися настоятель Києво-Печерської Лаври владика Павло та президент Національної академії медичних наук Андрій Сердюк. Їм відгукнулося виселення з території Лаври клініки Інституту епідеміології та інфекційних захворювань імені Громашевського, де перебували на лікуванні ВІЛ-позитивні. Як трагічний наслідок – п’ятеро людей померли.

Дискримінатор – 2014

У номінацію за найбільш небезпечну законодавчу ініціативу потрапив Національний банк України через обмеження кримчан в основних банківських послугах: відкриття рахунків, купівля валюти.

“Нацбанк отримує диплом і шори. Валерія Гонтарева зможе приміряти їх біля люстерка”, – тоді прокоментувала одна з членів журі антипремії, голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Дискримінатор – 2015

Певно, найбільш “фартовим” виявився виконавчий директор НСК “Олімпійський” Володимир Спільниченко. Він переміг одразу в двох номінаціях “Язик мій – ворог мій” та “Вибір молоді”.

Після побиття темношкірих уболівальників на НСК “Олімпійський” Спільниченко на провокативне запитання журналіста про “окремий сектор для чорношкірих” відповів, що це “хороша ідея”: “Ми, напевно, прислухаємося до вашої пропозиції. Постараємося для них, може, зробити окремий сектор для того, щоб не було проявів расизму”. Директору стадіону не завадило б прочитати книжки про гетто…

Дискримінатор – 2016

Верховна Рада України кілька разів діставала відзнаку від журі антипремії в номінації “Найбільш небезпечна законодавча ініціатива”. У минулому році їй перепало за те, що вилучила із законопроекту про запобігання домашньому насильству поняття “ґендер” та “сексуальна орієнтація” як такі, що “неприйнятні для України”. Депутати, які блокували голосування законопроекту, дуже зручно забули, що ці терміни вже давно закріплені в українському законодавстві.

Чи не найсумніші події стали причиною перемоги в номінації “Реально Г” сільської ради Лощинівки, яка винесла рішення примусово виселити ромську громаду із села. Експертка Коаліції з протидії дискримінації Ольга Веснянка, оголошуючи переможця, порівняла події в Лощинівці із свідченнями про Другу Світову війну.

“…І коли один із депутатів Лощинівської ради зауважує після прийняття рішення вигнати ромську громаду з села: “Ми зробимо вигляд, що їх тут не було…” – це заслуговує на номінацію “Реально Г”, – прокоментувала експертка.

У минулому році вперше залишилася не непоміченою і секситська реклама, яку накреативила мережа ресторанів “Якіторія” для свого Фестивалю японських пельменів гьодза.

Я ХОЧУ НОМІНУВАТИ. СКІЛЬКИ В МЕНЕ Є ЧАСУ?

Марина Говорухіна, засновниця PR-клубу “Піранья”.

Шори стали символом Антипремії. Вони уособлюють вузкість та зашореність мислення та поведінки номінантів.

Щоб заповнити форму, потрібно витратити від сили 6-7 хвилин часу. Заявки приймаються до 10 листопада включно.

Оголошення переможців антипремії “Дискримінатор року – 2017” відбудеться 16 листопада в Міжнародний день толерантності.

Щорічна Антипремія “Дискримінатор року – 2017” реалізується Коаліцією з протидії дискримінації в Україні за підтримки Міжнародного Фонду “Відродження”.

Матеріал підготовлено за підтримки кампанії “Дискримінація обмежує. Протидій!”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter