“Людяність личить усім”: як пройшов Марш рівності у Харкові

Дата: 12 Вересня 2021 Автор: Єлизавета Сокуренко
A+ A- Підписатися

У неділю, 12 вересня, в Харкові відбувся Марш рівності – традиційна мирна хода за права ЛГБТ, якою завершився прайд-тиждень у місті. Організатори кажуть, що участь у події взяли близько трьох тисяч людей, поліція називає вдвічі меншу кількість. Учасники та учасниці вийшли під різними гаслами, водночас об’єднані трьома спільними вимогами до влади: прагнуть належного розслідування злочинів ненависті, рівного доступу до державних інституцій та інклюзивної освіти без булінгу. 

Дивіться у фоторепортажі ZMINA, як проходив харківський Марш рівності. 

Об 11:00, за годину до початку Маршу, біля пам’ятника Тарасу Шевченку на контракцію зібралися противники ходи. Близько шістдесяти представників праворадикальних організацій “Традиція і порядок” та “Фрайкор”, Добровольчого українського корпусу “Правого сектора” (ДУК), молодіжного військово-спортивного товариства “Сокіл”, а також релігійних організацій тримали плакати на кшталт “Традиційна сім’я – майбутнє України”, “Шлюб дорівнює чоловік плюс жінка” тощо. 

“Традиція і порядок” також розгорнули банер із фотографією очільника київського осередку угруповання, потерпілого через сутички із поліцію під час цьогорічного “Одесапрайду”, та провели перформанс проти затримань, які вважають протиправними. Участь у контракції взяли й двоє депутатів міської ради Харкова від “Європейської солідарності” Олег Абрамічев та Ігор Пушкарьов. 

Збір учасників та учасниць ходи за права ЛГБТ відбувався неподалік від місця контракції – на майдані Свободи, біля станції метро “Держпром”. Поруч із входом до станції кілька представників об’єднання “Християнський фронт” також протестували проти ЛГБТ: читали “Послання до Римлян” та розповідали міфи про гомосексуальність на кшталт того, що з медичної точки зору вона є хворобою.  

На місці збору Маршу натомість панував піднесений настрій. 

 

Коли учасники та учасниці ходи вишукувалися у колону, на сходи неподалік вибіг чоловік у чорній балаклаві. Він питав у присутніх, чому, якщо “всі вони такі райдужні, їх захищає стільки поліції”, а потім почав агресивно скандувати “Смерть ЛГБТ”. Учасники та учасниці натомість вигукували у відповідь правозахисні гасла. 

Певний час на чоловіка не зважали правоохоронці, але, зрештою, його вивели за територію акції. 

Марш рівності стартував близько першої години та рушив проспектом Науки до Інституту “Харківпроєкт”. Так, учасники та учасниці пройшли чиненайбільшу дистанцію в історії українських Маршів – 2, 5 кілометри. 

Вони скандували “Українська нація, геть дискримінацію!”, “Бунтуй, кохай, права не віддавай!”, “Нумо, Харків, права замість парків!”, “Треба вакцинацію від дискримінації!”, “Наша традиція – це свобода!”. За ходою спостерігали перехожі та мешканці прилеглих будинків.  

Обабіч колони йшли правоохоронці, а також їхали автівки, автобуси та маршрутки, якими її відгородили задля безпеки. За інформацією поліції, під час Маршу задіяли 40 одиниць техніки, а публічний порядок охороняли 800 поліцейських, 450 нацгвардійців, а також придані силиі Придані сили - це частини і підрозділи органів внутрішніх справ, які, згідно з розпорядженням старшого начальника, надходять в оперативне підпорядкування нижчого органу внутрішніх справ для посилення патрульної служби при ускладненні оперативної обстановки поліції з інших регіонів. Таким чином в Україні застосували європейську систему охорони громадського порядку. 

Порушень чи нападів під час ходи не сталося, хоча й відбулась низка незначних провокацій. Так, невідомі жбурнули у колону пластикову тару із соусами, а поодинокі противники супроводжували Марш до кінцевої точки маршруту. Один з них, найбільш активний, систематично підходив до кордону з правоохоронцями та вигукував, що “свобода їм (учасникам ходи – Ред.) буде в газовій камері”. Після закінчення акції у праворадикальних телеграм-каналах поширили відео, на якому противники Маршу, зокрема згаданий молодик, спалюють веселковий прапор на фоні колони – його вони нібито відібрали у когось з учасників. 

Після закінчення Маршу рівності учасники та учасниці безпечно зайшли в метро, а деякі роз’їхалися на поліцейських автівках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter