Поліція в Одесі затримала 61 людину після Маршу рівності: п’ятнадцятьом загрожує кримінальна відповідальність  

Дата: 30 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Одесі склали адміністративні протоколи за статтею про дрібне хуліганство щодо 46 молодиків, які, як заявляють поліцейські, влаштували бійку з правоохоронцями після Маршу рівності. Стосовно ще 15 осіб відкрили провадження за трьома статтями Кримінального кодексу України.  

Про це повідомило Одеське районне управління поліції №1.

У суботу, 28 серпня, в Одесі після Маршу за права ЛГБТ сталися сутички між поліцією та прихильниками праворадикального угруповання “Традиція і порядок”.

За інформацією поліції Одеської області, противники маршу застосували сльозогінний газ проти правоохоронців: 

“Приблизно за 20 хвилин після закінчення акції група провокаторів проявила неадекватну поведінку до правоохоронців та на Дерибасівській кинулася до них у бійку із застосуванням сльозогінного газу. В результаті протиправних дій 29 правоохоронців отримали тілесні ушкодження”. 

Поліцейські натомість почали жорстко затримувати представників “Традиції і порядку” та доставили до відділку 61 людину. 

Інцидент кваліфікували одразу за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 345 (“Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу побоїв чи тілесних ушкоджень”), ч. 1 ст. 294 (“Організація масових заворушень”) та ч. 4 ст. 296 (“Хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень”). 

За результатами досудового розслідування, п’ятнадцятьом затриманим віком від 18 до 25 років загрожує кримінальна відповідальність за цими статтями. Правоохоронці розв’язують питання щодо оголошення їм підозр та обрання запобіжного заходу. 

Серед затриманих, зокрема, голова угруповання “Традиція і порядок” Богдан Ходаковський та очільники одеського й київського осередків Ілля Попков і Андрій Кузьмич відповідно.

Стосовно ще 46 осіб, серед яких 12 неповнолітніх, складено адміністративні протоколи за ст. 173 (“Дрібне хуліганство”) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Додатково батьків підлітків притягнули до відповідальності за статтею 184 КУпАП (“Невиконання батьківських обов’язків”). 

Поліцейські наголошують, що жодних провокативних та незаконних дій у регіоні не допустять:

“Будь-які спроби порушити спокій жителів та гостей Одещини присікатимуться миттєво згідно з чинним законодавством”. 

Читайте також: “Жити вільно! Жити без страху”: попри погрози в Одесі безпечно відбувся Марш рівності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter