“Жити вільно! Жити без страху”: попри погрози в Одесі безпечно відбувся Марш рівності

Дата: 29 Серпня 2021 Автор: Єлизавета Сокуренко
A+ A- Підписатися

У суботу, 28 серпня, в Одесі безпечно відбувся Марш рівності – близько трьохсот людей рушили ходою від Воронцовської колонади до будівлі Обласної прокуратури на перетині вулиць Пушкінської та Дерибасівської. Як кажуть організатори, – це найдовша дистанція, що її пройшли учасники та учасниці за кілька років проведення у місті Маршу за права ЛГБТ. 

ZMINA розповідає, як пройшла подія, яку напередодні погрожували зірвати праворадикали. 

Цьогоріч Марш за права ЛГБТ стартує від Воронцовської колонади. Потрапити сюди можна через Тещин міст, перед входом на який стоять з десяток поліцейських та перевіряють вміст речей у прийдешніх. З міркувань безпеки пропускають лише учасників і учасниць ходи, а також акредитованих журналістів. 

Через це перед мостом зібрались кілька перехожих та туристів, яких правоохоронці просять йти в обхід. 

– До мене підходили, просили підписати петицію (за заборону прайду – Авт.). А чому я маю підписувати? Я, може, й проти, але обмежувати свободу людей не буду, – місцева мешканка, яка вийшла вигуляти собаку, обговорює Марш зі знайомою. Та киває у відповідь і цікавиться, чи завезли рибу. 

– Вже смажиться, – відповідає перша. 

По коментар до жінок підходить журналіст. Вони розповідають йому, що їм не подобається, коли б’ють “представників ЛГБТ”, бо вони “теж люди”. Не такої думки, однак, обидві стосовно працівників ЖЕКу…

Акредитованих співробітників ЗМІ запрошують організовано проходити на територію Маршу – минулого року, за словами організаторів, під виглядом журналістів прийшли деякі провокатори. 

Місце, від якого має рушити колона учасників так учасниць, прикрашено кольорами веселки. Його охороняють кілька десятків правоохоронців. Так, уздовж усієї колонади розтягнули ЛГБТ-прапор та розмістили в центрі банер з головним гаслом Маршу: “Жити вільно! Жити без страху”.

На ділянці ж перед колонадою встановили інсталяцію у вигляді серця, на яку почепили листочки з побажаннями. Її зробили волонтери “Одесапрайду” з надією, що “хода відбудеться з любов’ю”. 

Поки учасники та учасниці події збираються, ті, хто вже прийшли, відпочивають на траві, обіймаються, фотографуються та роздають інтерв’ю журналістам. Останні натомість найчастіше питають про те, чи не страшно було виходити на марш з огляду на погрози та події минулого року.  

– Якщо всі сидітимуть по домах, нічого не зміниться, – відповідає на це одна з учасниць. Вона каже, що часто стикається з агресією через свою сексуальну орієнтацію. Наприклад, зі словесною – коли гуляє зі своєю дівчиною, тримаючись за руки. Якось, продовжує активістка, вона прийшла до школи з веселковим прапором, який їй намагалися підпалити запальничкою. 

Інша учасниця говорить, що не належить до ЛГБТ, але вийшла підтримати друзів. Разом вони прагнуть, аби у кожної людини був вибір, як їй жити, та можливість любити того, кого вона хоче. 

Згодом починається частина офіційних промов від організаторів. Першою слово бере Анна Леонова, представниця оргкомітету Одесапрайду. 

“Нам важливо побороти страх. Багато людей писали, що бояться виходити на Марш. Тож ми з вами мусимо говорити про цькування, шантаж, насильство, з якими стикаються ЛГБТ через свою орієнтацію. І ми ті, хто дамо цю сміливість людям, які побоялися вийти”, – звертається вона до учасників та учасниць.

Леонова говорить про щонайменше 50 випадків шантажу, фізичних нападів, зривів заходів на ЛГБТ-тематику в Одесі за минулий рік, стосовно жодного з яких правоохоронці не провели повноцінного розслідування. 

Спосіб змінити ситуацію активістка бачить в ухваленні законопроєкту №5488, що він перебуває на розгляді Верховної Ради. Ініціатива передбачає, зокрема, криміналізацію злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Далі слово надають Людмилі Ямщиковій, координаторці взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВР з прав людини в Одеській області, яка висловлює підтримку ході та надію, що “старші люди також виходитимуть на прайди”. Нещодавно фотографію чиновниці разом з фотографіями місцевих ЛГБТ-активістів розклеїли по місту із підписом “Знай ворога в обличчя”.

Виступають й інші запрошені спікери та спікерки. 

Співачка U:LAV

Коли вже учасники та учасниці вишукувалися у колону та от-от мали рушити, лунають вибухи – з території позаду колонади невідомі кинули кілька петард. Місцем збору Маршу прямує поліцейська зі службово-розшуковою собакою. 

Леонова заспокоює у мікрофон: “Поліція працює, не хвилюйтесь!”. 

Згодом колона рушає у бік Приморського бульвару. Уся територія, через яку пролягає маршрут події, оточена кордоном поліцейських та подекуди загороджена автобусами правоохоронців. Тож вулиці майже пусті, а спостерігачів небагато. Не супроводжують ходу й опоненти. 

Вже з пам’ятника Дюку, однак, у гучномовець до учасниць Маршу звертається Маргарита Сахалинська, анти-ЛГБТ активістка:

“Дівчата, Бог вас любить”.

Її голос, утім, розчиняється у галасі ходи, яка до цього йшла тихо, майже не скандуючи жодних гасел. Старша жінка поряд з Сахалинською говорить, що “дівчата просто некрасиві”. 

Чим ближче до місця, де відбувається контракція праворадикального угруповання “Традиція і порядок” та представників релігійних організацій, тим більше правоохоронців. Загалом в центрі міста чергують понад 1100 співробітників поліції, Національної гвардії та Державної служби з надзвичайних ситуацій. 

Понад сотню опонентів під стягами “Традиції і порядку” біля міської ради вигукують “Смерть ЛГБТ”, “Слава Україні”, “Бог! Батьківщина! Патріархат!” та скандують “Ганьба” у бік правоохоронців. У гучномовець виголошують промови на кшталт того, “що вийшли захистити дітей від збоченців”.  

Коли ж учасники та учасниці Маршу проходять повз, контрдемонстрантів беруть у кільце поліцейські, зокрема зі спецпідрозділу ОМЕГА. Перші запалюють фаєри, а потім раптово зриваються з місця та біжать в обхід міської ради. 

Водночас нападів на колону Маршу не стається. Хода закінчується біля будівлі Обласної прокуратури на перетині вулиць Пушкінської та Дерибасівської. 

У кінцевій точці Маршу прессекретарка “Одесапрайду” Аліса Півоварчик коментує, що порівняно з минулорічною акцією, коли через бездіяльність поліції постраждали десятки учасників та самі правоохоронці, цього року бачить суттєвий прогрес: 

Європейські колеги говорили, що Одеський прайд покаже, чи готова Україна захищати права людини. Цей захід доводить, що як би вас не утискали, ви можете вийти та поговорити про свої проблеми”, – підсумовує вона.  

Аліса Півоварчик

Тим часом учасники та учасниці складають свою символіку, сідають у декілька автобусів та їдуть.  

Однак противники ходи залишаються. Приблизно за 20 хвилин після закінчення Маршу між ними та правоохоронцями виникають сутички. В результаті них відбуваються жорсткі затримання 51-ї людини, зокрема, голови угруповання “Традиція і порядок” Богдана Ходаковського та очільника місцевого осередку Іллі Попкова.  

Усі фото та відео: Єлизавета Сокуренко, журналістка видання ZMINA. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter