По Одесі розклеїли фото ЛГБТ-активістів разом з агітками проти Маршу рівності

Дата: 21 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У середмісті Одеси невідомі розклеїли фотографії представників і представниць двох правозахисних ЛГБТ-організацій – “Гей-альянс Україна” та Асоціація ЛГБТ “Ліга”, – а також комунікаційниці регіонального офісу Омбудсмана із написом “Знай ворога в обличчя”. 

Про це виданню ZMINA розповіла представниця оргкомітету Одеса-прайду Анна Леонова.  

Фото надане постраждалими 

“Там моє фото, фотографія Аліси Пивоварчик, яка займається комунікаціями Одеса-прайду, Івана Терещука, керівника відділення “Ліги” в Одесі і Людмили Ямщикової, фахівчиня з комунікацій офісу омбудсмана. Імена, прізвища”, ­– каже вона.

До цього представниці оргкомітету повідомляли про погрози і заклики до насильства з боку ультраправої організації “Традиція і порядок”: керівник організації Богдан Ходаковський та очільник її одеського осередку Ілля Попков на своїх сторінках у соцмережах публікували відповідні заяви. Окрім того, в локальних телеграм-пабліках були зафіксовані спроби мобілізації і координації осіб, які ймовірно можуть відгукнутися на ці заклики.

Активістки звертались до поліції, однак та відмовилась починати провадження. Зараз вони оскаржують бездіяльність поліції в суді.

20 серпня центр прав людини ZMINA разом із низкою українських правозахисних організацій вийшли з відкритою заявою із закликом розслідувати погрози Одеса-прайду, а також гарантувати безпеку учасникам та учасницям одеського Маршу рівності, запланованого на 28 серпня.

Нагадаємо, що минулого року на учасників та учасниць акції за права ЛГБТІК в Одесі напала група осіб, які, зокрема, мали на собі символіку “Традиції і порядку”. Противники події били людей по голові, погрожували учасницям зґвалтуванням, а правоохоронці тривалий час не реагували на те, що відбувається. Серед поліцейських також були потерпілі. 

Як розповіла керівниця юридичної приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі Юлія Лісова, провадження, почате тоді, досі розслідують. Однак досі слідчі не викликали у відділок жодної потерпілої особи. Окрім того, суд наразі розглядає позов правозахисників щодо бездіяльності поліції під час акції.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter