Гройсман і “сталеві яйця”: чого вимагають від урядовців секс-працівники

Дата: 01 Березня 2018 Автор: Сергій Кочмарський
A+ A- Підписатися

1 березня у Києві пройшов щорічний “Марш секс-працівників”, в якому взяли участь кілька десятків колишніх і дійсних робітників секс-сфери. Активісти вимагали від влади скасувати адміністративну відповідальність за “заняття проституцією”. На захід прийшли і противники декриміналізації з феміністичних об’єднань. 

Акцію проводили з нагоди Міжнародного дня прав секс-працівників, який відзначається 3 березня. Оскільки цей день випадає на суботу, активісти вирішили прийти до урядових будівель в робочий день, коли їх зможуть почути чиновники.

Акцію під символічною назвою “Сталеві яйця” ініціювала всеукраїнська ліга “Легалайф”. Деякі учасники прийшла у масках, інші мали на голові червоні каски, в руках – саморобні транспаранти та символічні червоні ліхтарики.

Головна вимога активістів – скасувати адміністративну відповідальність за “заняття проституцією” (стаття 181-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Стаття передбачає штраф до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів за надання індивідуальних секс-послуг.

“Покарання по цій статті є суто формальним, – каже одна з учасниць акції. – Нова поліція діє за старою “мєнтовською” звичкою і прикриває на нашу діяльність очі взамін на досить символічні суми, які ми заробляємо за півгодинний сеанс з клієнтом. Натомість наш нелегальний статус дозволяє нас шантажувати, ми наражаємось на пряме вимагання та насильство”.

Секс-працівниці просять не вживати щодо них слово “проститутки”*: “Це передусім робота. Ми впахуємо, щоб прокормити своїх дітей, наражаємось на небезпеку. Це виснажлива праця. І так само, як інші, ми вдосконалюємо свої професійні навички. Деякі ходять на освітні курси, як і всі ми можемо змінити професію і займатись чимось іншим. Не всі, але нас таких багато”.

Навпроти акції секс-працівників проходить інша – противників та противниць легалізації платних сексуальних послуг.

“Я – феміністка і виступаю за “скандинавську модель”. Легалізація ринку секс-послуг – це лише поглиблення проблеми жіночої експлуатації. Є пропозиція – є попит, і він без кримінальної відповідальності, перш за все – відповідальності клієнтів – буде тільки зростати. Проституція є лише однією з форм сексуального насильства, жінки не йдуть у секс-індустрію добровільно”.

Учасниці альтернативного мітингу не заважають основному і не вигукують гасел, спокійно дають коментарі журналістам.

Тим часом секс-працівники кличуть вийти до них Володимира Гройсмана. І “прем’єр” виходить! У масці – хлопець секс-працівник. Йому вручають сталеві яйця.

З ними “прем’єр” обіцяє декриміналізувати ринок секс-послуг.

Після цього активісти шикуються колоною і йдуть до Верховної Ради та адміністрації президента. 

“Свободу секс-робітникам!”, – вигукують мітингарі.

“Робота – не злочин!”

Біля парламенту вистачає інших мітингів, то ж зупиняються на перехресті вулиць неподалік. До активістів виходить “спікер парламенту”. Він теж “за” декриміналізацію, і йому так само вручають яйця.

Коли активісти нарешті дійшли до адміністрації президента, їх зустрів “генпрокурор” з тортиком. Він теж підтримав секс-робітників, але в нагороду яєць не отримав. В нього і так є торт.

Секс-працівники планують виходити на акції й надалі, допоки чиновники їх не почують.

* Есперти з питань недискримінації радять використовувати коректну термінологію щодо секс-працівників. Юлія Царевська, керівниця проекту ВБО “Конвіктус Україна”, пояснює найпоширеніші дискримінаційні слова і чому так говорити не варто:

“Проститутка”
– Таких жінок ми називаємо секс-працівницями, секс-робітницями, жінками, які залучені в секс-роботу. Це робиться для того, щоб поступово в голові пересічного громадянина була асоціація з роботою, працею.

“Повія”, “жінка легкої поведінки” 
– Дослідження організації показують, що перший статевий контакт теперішніх секс-працівниць відбувся в середньому в 18-21 рік, а гроші за секс вони здебільшого почали отримувати після 30. Тобто до залучення до секс-роботи призвели інші причини, а не бажання реалізувати свою “легку” поведінку. До того ж, якщо це вибір повнолітньої людини, часто нелегкий, питання знімається взагалі.

“Жриця кохання”
– Мова йде лише про секс, сексуальну послугу. Не потрібно пропагандувати міфи про любов та історію із “Красуні” з Джулією Робертс.

“Нічний метелик”
– Секс-робота відбувається і вдень, і вночі. Ще трактують так: “метелик летить на світло і обпікся”… Якщо секс-робота врегульована, ризики зводяться до мінімальних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter