Уряд створив комісію для виконання рішень ЄСПЛ

Дата: 02 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів створив спеціальну комісію з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини. 

Про це повідомили в Мін’юсті.

За словами очільника Мін’юсту Дениса Малюськи, створення комісії дозволить забезпечити ефективну взаємодію органів держвлади для своєчасного виконання рішень ЄСПЛ. 

“Станом на 20 березня 2020 року Європейським судом ухвалено 1434 рішення, якими констатовано порушення Україною положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та протоколів до неї. Ми маємо забезпечити виконання цих рішень ЄСПЛ. Для цього необхідно залучити різні органи державної влади, причетні до порушення, забезпечити чітку взаємодію всіх гілок влади – як законодавчої, так і виконавчої та судової – і напрацювати відповідні рішення, аби виплатити відшкодування у встановлені строки”, – сказав він.

Водночас заступник міністра юстиції Іван Ліщина на своїй сторінці у фейсбуку повідомив, що комісія створюється як постійно діюча структура, яку за посадою очолює Віце-прем’єр з Євроінтеграції. В склад комісії входять представники виконавчої, законодавчої та судової влади, Уповновжений з прав людини, заступник Генерального прокурора, представники інших зацікавлених органів, а також представники Офісу Ради Європи і ЄС та третього сектору, а саме члени Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи. 

“Комісія – це не панацея і не вирішення всіх проблем, але це може стати ефективним інструментом для їхнього вирішення та форумом, на якому зможуть обговорюватись системні заходи, необхідні, для виконання рішень ЄСПЛ”, – написав він.

Вибачте, знову не про коронавірус чи карантин… Ніяк не можу влучити в загальний ФБ діскурс ?Сьогодні Кабмін прийняв…

Опубліковано Іваном Ліщиною Середа, 1 квітня 2020 р.

Нагадаємо, згідно зі звітом ЄСПЛ за минулий рік, майже 15% зареєстрованих там скарг стосуються звинувачень проти України. Всього за рік кількість скарг збільшилась із 7250 до 8850. Майже 1300 нових скарг щодо України, які надійшли минулого року до ЄСПЛ, стосуються подій на Донбасі.

Водночас за десять років Україна не виконала 67% зі 117 провідних рішень Європейського суду з прав людини проти України. Під провідними мають на увазі ті рішення, які визначають нову значну або системну проблему в країні.

Також відомо, що із 2015 року Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter