У Казахстані журналіста відправили до в’язниці на 4,5 року за пост у телеграмі

Дата: 20 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В Астані суд ухвалив обвинувальний вирок казахстанському журналісту Даніяру Адильбекову за звинуваченням у створенні та поширенні неправдивої інформації через пост у телеграмі, чоловіка засудили до 4,5 року позбавлення волі.

Про це повідомляє казахстанська служба “Радіо Свобода”.

Суддя визнав журналіста винним за статтями “Завідомо неправдиве повідомлення” та “Поширення завідомо неправдивої інформації”. Він відбуватиме покарання в установі суворого режиму.

Інший обвинувачений, Єрлан Саудегеров, отримав умовний термін покарання – три роки за статтями “Організація злочину” та “Завідомо неправдиве повідомлення”.

Підсудні не згодні з висунутими їм звинуваченнями.

Зазначається, що підставою для кримінальної справи стали публікації Адильбекова в його телеграм-каналі, де йшлося про компанію Vitol, яка нібито використовує адміністративні важелі через заступника міністра енергетики Єрлана Аккенженова. Сам чиновник заперечив ці звинувачення.

Адильбекову також висунули звинувачення у поширенні неправдивої інформації щодо керівника аеропорту Астани Юсуфа Альжавдера та головної редакторки видання “Ел медиа” Гульжан Ергалієвої.

Журналіста затримали й взяли під варту 27 березня. Судовий процес розпочався у серпні.

Як стверджують адвокати Адильбекова, під час розслідування та судового процесу були допущені процесуальні порушення, і відсутні докази провини обвинувачених.

Навесні більш як десять казахстанських журналістів звернулися до президента Касим-Жомарта Токаєва з проханням звільнити Адильбекова та забезпечити справедливий розгляд справи. Адильбеков також заявляв про тиск і тортури з боку працівників Комітету національної безпеки, які нібито погрожували йому та його родині. За словами медійника, співробітники КНБ заявили, що “якщо ви пліткуватимете про інших колег, ми дамо вам легке покарання”. Після того, як він відмовився, силовики заявили, що порушать проти матері журналіста та його дружини кримінальну справу за хибним обвинуваченням. Пізніше спецслужби спростували ці заяви.

Нагадаємо, у 2022 році у Таджикистані журналіста та блогера Далера Імомалі, який робив репортажі та відеоролики на соціальну тематику і критикував місцевих чиновників, засудили до десяти років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter