У Таджикистані журналіста Далера Імомалі відправили за ґрати на 10 років

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Таджикистані журналіста та блогера Далера Імомалі, який робив репортажі та відеоролики на соціальну тематику і критикував місцевих чиновників, засудили до десяти років позбавлення волі.

Про це повідомило місцеве бюро “Радіо Свобода” — “Радио Озоди”.

Далер Імомалі. Джерело: фейсбук-сторінка журналіста та блогера

Суд визнав його винним у наданні свідомо неправдивих відомостей про злочин, незаконному підприємництві та участі у діяльності заборонених організацій.

За інформацією ЗМІ, журналіст визнав провину лише в незаконному підприємництві — через несплату податків із заробітку в ютубі.

Суд над Імомалі відбувався в закритому режимі, але рідні підсудного розповіли журналістам, що йому призначили штраф. Сума його не відома.

Далера Імомалі затримали 15 червня поточного року за підозрою в несплаті податків. Після скарги одного з місцевих високопосадовців журналіста звинуватили у наданні свідомо неправдивих відомостей про злочин. Йому також інкримінували співпрацю з забороненим у Таджикистані політичним рухом “Група 24”.

Водночас керівництво руху заявило, що Імомалі ніколи не перебував у їхніх лавах і не мав із ними жодної співпраці.

Журналісти засудили через кілька тижнів після того, як незалежних блогерів 72-річного Мухаммада Султона відправили за ґрати на сім років, а 26-річного Абдулло Гурбаті — на сім з половиною років.

Султон відомий критикою таджицьких служб безпеки та розвідки, а також різким засудженням жорстокого придушення владою антиурядових протестів у його рідній Гірничо-Бадахшанській автономній області у травні.

Інші заарештовані в останні місяці журналісти та блогери не виступали відкрито з критикою Душанбе. Вони розповідали про місцеві соціально-економічні проблеми. Один із блогерів, Завкібек Сайдаміні, раніше розповідав, що часто отримував листи від мешканців Душанбе з конкретних питань. За його словами, він своєю чергою передавав ці листи відповідним посадовим особам. Відеоблогер наполягав на тому, що “говорити про проблеми не означає критикувати уряд”.

Нагадаємо, що в травні 2022 року в столиці Таджикистану Душанбе зловмисники побили журналістів таджицької служби “Радіо Свобода” (Радіо Озоді) та Current Time Муллораджабу Юсуфзода та Барота Юсуфі. На них напали після того, як ті записали інтерв’ю з активістом Горно-Бадахшанської автономної області.

Напади вчинили невстановлені особи, ймовірно пов’язані з таджицькими спецслужбами, йдеться в повідомленні на сайті Радіо Озоді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter