З початку повномасштабної війни у Нацполіції задокументували понад 300 фактів торгівлі людьми

Дата: 20 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення РФ Національна поліція України задокументувала 323 факти торгівлі людьми, перед судом постали учасники 15 організованих злочинних груп.

Про це поінформували у департаменті комунікації Нацполіції під час навчального квесту для студентів із протидії торгівлі людьми.

Ілюстративне фото

“З повномасштабним вторгненням РФ загроза потрапити в сучасне рабство для українців зросла. За даними МОМ, кожен другий українець (52%) ризикує постраждати від експлуатації, будучи готовим погодитися хоча б на одну загрозливу пропозицію за кордоном чи в Україні”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, від 24 лютого 2022 року Національна поліція України задокументувала 323 факти торгівлі людьми, 174 трафікерів отримали статус підозрюваних. За цей час учасники 15 організованих злочинних груп торговців людьми вже постали перед судом.

Правоохоронці ідентифікували 241 потерпілого у кримінальних провадженнях щодо торгівлі людьми, 104 з них – чоловіки, 100 – жінки, 37 – діти, зокрема 23 малолітні.

За словами заступника голови Нацполіції Андрія Нєбитова, злочинці користуються уразливим станом осіб, які через російську агресію втратили житло і роботу.

“Для протидії торгівлі людьми класичних методів уже недостатньо. Тому, спираючись на досвід міжнародних партнерів, ми опрацьовуємо нові ініціативи. Серед них – профілактичні заходи із максимальним залученням громадськості, різних категорій населення. Кожна людина має знати, що їй робити, де шукати допомоги та який захист їй гарантований”, – повідомив Нєбитов.

У поліції нагадали контакти для звернень екстрених служб щодо експлуатації чи торгівлі людьми. В Україні можна зателефонувати на номери 102 та 527 (національна  “гаряча лінія” з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів), а також 15-47 (урядова “гаряча лінія” з протидії торгівлі людьми та домашнього насильства), 0-800-50-02-02 (телефонна спецлінія поліції), 15-45 (урядова “гаряча лінія”).

За кордоном можна звернутися на номери 116 000 (європейська лінія про зникнення дітей), +38 (044) 284-19-15 (урядова “гаряча лінія” для дзвінків із закордону – оплата за тарифами відповідного оператора зв’язку), +38 (044) 238-15-88 (“гаряча лінія” МЗС), +38 (044) 238-16-57 (антикризовий центр, департамент консульської служби України).

Нагадаємо, від початку повномасштабної війни та станом на середину серпня поточного року українські правоохоронці повідомили про підозру 158 особам за фактами, пов’язаними з торгівлею людьми. Загалом за цей період зареєстрували 382 кримінальних правопорушення цієї категорії.

У липні ZMINA писала, що з початку поточного року в Україні щонайменше 119 людей отримали статус постраждалих від торгівлі людьми. Серед потерпілих більшість, а саме 66 – чоловіки, ще 44 жінки та 10 дітей. 

Нагадаємо, що на освітній платформі Prometheus створили безоплатний онлайн-курс “Торгівля людьми: як захистити себе та близьких”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter