Україні відомо про більш як 100 випадків страти росіянами українських військовополонених – Лубінець

Дата: 19 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Українській стороні відомо вже про понад сотню випадків страти російськими військовими українських бійців, які здавалися в полон.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Страчені українські військові на Курщині

“Це свідома політика Росії, однак міжнародні організації закривають на це очі. Я не бачу ні публічної, ні юридичної реакції на ці події – ордерів на арешт для воєнних злочинців досі немає”, – додав Омбудсман.

Українські ж правоохоронні органи, за його словами, роблять зі свого боку все можливе для фіксації таких злочинів.

Матеріали про факти страт Лубінець офіційно передав до уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової.

“Зрозуміло, що реакції Росії на порушення Женевських конвенцій годі очікувати, але моє завдання – фіксувати ці факти. Ми робимо все, щоб міжнародна спільнота про це дізнавалася”, – зазначив він.

Лубінець переконаний, що вбивають полонених російські військові не лише для демонстрації зневаги до міжнародного права, але й для того, щоб “зв’язати кров’ю” виконавців і підтримати власну пропаганду.

Нагадаємо, на території селища Нью-Йорк росіяни взяли в полон та розстріляли, ймовірно, пораненого українського військовослужбовця. Прокурори розпочали розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни.

Також Омбудсман додав, що з початку російської агресії загинули щонайменше 102 представники медіа.

“Російські військові цілеспрямовано вбивають медійників, хоча у всьому світі вбивства журналістів вважаються одним із найганебніших злочинів”, – наголосив посадовець.

Раніше ZMINA повідомляла, що незаконно утримувана Росією українська журналістка Вікторія Рощина була у списках на обмін. Її мали етапувати з Таганрога до московського СІЗО “Лефортово”. Наразі її смерть підтверджена, але точні обставини невідомі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter