Близько чверті українців, які нині перебувають у Європі, не планують повертатися до України – опитування

Дата: 18 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Згідно з результатами дослідження, близько чверті українських біженців, які опинилися в Європі, не мають наміру повертатися додому в довгостроковій перспективі.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на опитування Мюнхенського інституту ifo, яку той провів в червні цього року.

Фото: Freepik

Так, залишитися на території Європи планує приблизно 25% респондентів.

Директор Центру міграційних досліджень ifo Пану Поутваара, зазначив, що близько 35% українських переселенців бажають повернутися на Батьківщину, як тільки ситуація в країні стане більш безпечною.

Водночас 4% збираються повернутися найближчим часом, незалежно від того, яким буде рівень безпеки. Ще 11% вже повернулися до України, тоді як 25% все ще вагаються у своєму рішенні.

Автори дослідження також підкреслили, що тривала війна, яку веде Росія в Україні, збільшує кількість біженців, які починають бачити своє майбутнє за межами країни.

Якщо одразу після вимушеного переїзду лише 10% українців заявили про бажання залишитися за кордоном, то спочатку близько 60% планували повернутися додому, щойно зможуть знову почуватися у безпеці. Однак з часом ця частка почала зменшуватися, знижуючись у середньому на 4,7% кожні 100 днів.

Нагадаємо, що станом на кінець серпня статус тимчасового захисту в країнах Євросоюзу мали близько 4,2 мільйона осіб, які були змушені залишити Україну через повномасштабну війну з РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter