Суд у Швейцарії відкинув позицію, що коротка тривалість зґвалтування має значення при визначенні покарання

Дата: 17 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Федеральний суд Швейцарії змінив свою позицію, яку в країні запровадили минулого року, де коротка тривалість зґвалтування могла вважатися обставиною, що впливає на помʼякшення вироку ґвалтівнику.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на AFP.

Федеральний суд Швейцарії. Фото: Dreamstime

У 2023 році Верховний Суд Швейцарії стикнувся з критикою, ухваливши рішення у справі про сексуальне насильство над жінкою в місті Базель. Тоді суд зазначив, що зґвалтування начебто мало “коротку тривалість”, а постраждала нібито “подавала неправильні сигнали”.

Він підтвердив рішення суду нижчої інстанції, де тривалість зґвалтування враховували як фактор, що міг вплинути на вирок.

Проте у вересні 2024 року суд відступив від цієї точки зору, відмовившись зменшувати покарання через короткочасність самого злочину.

Суд підкреслив, що “тривалість зґвалтування не може розглядатися як обставина, яка виправдовує помʼякшення покарання”, оскільки “зґвалтування завершене з моменту початку насильницького статевого акту”.

Водночас суд додав, що “тривалість злочину можна враховувати як обтяжуючий фактор при оцінці вини злочинця”.

Нагадаємо, що в Україні Верховний Суд досі вважає, що в справі про зґвалтування необхідно дослідити зовнішній вигляд та поведінку потерпілої. Це є яскравим прикладом так званого “віктімблеймінгу”, коли у насильстві суспільство винуватить не кривдника, а потерпілу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter