В Україні масово повідомляють про мінування держустанов та ГО: попередження також отримала ZMINA

Дата: 14 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

14 жовтня, у понеділок, українські організації та установи з Житомира, Сум, Вінниці, Рівного, Львова, Ужгорода, Кривого Рогу, Камʼянця-Подільського та Києва вчергове отримали повідомлення про мінування їхніх будівель. Такий лист на електронну пошту надійшов і Центру прав людини ZMINA. 

Про ситуацію в регіонах написали “Суспільне. Суми”, “Перший Криворізький” та місцеві телеграм-канали.

Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Так, після 12:00 у Сумах до 10 різних державних установ надійшло повідомлення про мінування будівель. Серед, ймовірно, замінованих будівель: Зарічний суд, управління освіти і науки Сумської міської ради, сервісний центр на вулиці Білопільський шлях і будівля казначейства.

Правоохоронці повідомили, що вибухотехніки й кінологи працюють на місці.

Редакція “Першого Криворізького” також отримала листа, у якому йшлося про потенційну загрозу вибуху. Журналісти негайно повідомили про це поліцію. Там підтвердили факт надходження таких повідомлень, зазначивши, що кількість інцидентів суттєво зросла.

Також поліція Кривого Рогу підтвердила факт повідомлення про замінування виконкому.

Крім того, надійшло повідомлення про замінування школи №10 та фахового коледжу Львівської політехніки. Учнів та працівників евакуюють з будівель.

На місці працюють відповідні служби, які перевіряють заклади на наявність у них вибухових пристроїв.

Також є повідомлення про замінування низки будівель у центрі, на площі Ринок. Людей евакуюють.

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела в поліції, вибухівку шукають у школах, міськрадах, будівлі Мінкульту, приміщенні Вищої ради правосуддя та інших установах.

Очільник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук зазначив, що 14 жовтня вся країна стала свідком спроб дестабілізації через фейкові повідомлення про замінування державних установ та органів місцевого самоврядування. 

“Це спрямовано на зрив роботи важливих для країни структур і сіяння паніки серед населення. Дніпропетровська обласна рада також опинилася в центрі подій: надійшов дзвінок про замінування будівлі”, – написав він.

ZMINA також отримала листа з попередженням на пошту. У ньому йдеться про те, що приміщення організації було заміноване і скоро вибухне. Текст написано з помилками, тому можна припустити, що його перекладали через автоматичний перекладач, приміром гугл.

“Я не хочу, щоб загинули невинні люди, я заклав кілька вибухових пристроїв у Вашу будівлю, і дуже скоро вона вибухне, Ви дізнаєтеся що таке біль і страждання, я зробив дуже якісний вибуховий пристрій, який протягом робочого дня буде активовано віддалено, всі невірні відправитися на небеса, нехай буде воля аллаха.

Ви пізнаєте весь біль, який я відчуваю, всі мої вибухові пристрої були зроблені у вакуумній упаковці, що виключає пошук їх кінологічним собакою, Ваша будівля скластися як картковий будиночок, загине дуже багато людей!

Ви все злетите на повітря, буде багато жертв, Ви всі помрете! Буде багато покалічених і поранених, все це в ім’я Аллаха!” – зазначається в листі. 

Відправник відрекомендувався як Ассаулюк Олександр Віталійович і зазначив, що він нібито є представником терористичної групи Fire Cells Group.

Нагадаємо, що минулого року за період січень-вересень правоохоронці отримали понад 2 тисячі анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей, і хоча більшість зазначених повідомлень надходить з Росії, останнім часом частіше для таких псевдомінувань почали використовувати українських підлітків. 

У 2021 році парламент ухвалив закон, яким посилив покарання для “телефонних мінерів”. Відтоді тим, хто повідомляє про фальшиве мінування критично важливих об’єктів інфраструктури, будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів держвлади, закладів охорони здоров’я або закладів освіти, загрожує позбавлення волі від чотирьох до восьми років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter