Нобелівську премію миру цьогоріч отримав японський рух проти ядерної зброї

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У 2024 році Нобелівську премію миру присудили японській організації постраждалих від ядерного бомбардування Nihon Hidankyo.

Про це повідомив Нобелівський комітет.

Фото: Mandatory credit Kyodo / REUTERS

У комітеті розповіли, що цей рух, який складається з тих, хто пережив бомбардування Хіросіми та Нагасакі, відомих як Хібакуша, отримав премію за їхню діяльність, спрямовану на створення світу без ядерної зброї, а також за донесення свідчень про те, що її використання не можна допустити знову.

Цей глобальний рух зародився у серпні 1945 року після ядерних ударів по Японії. Його учасники невтомно працювали над тим, щоб поширити розуміння катастрофічних гуманітарних наслідків від застосування ядерної зброї.

Згодом, як зазначають у Фонді Нобеля, виникла міжнародна норма, яка засуджує використання ядерної зброї як морально неприпустиме явище. Ця норма отримала назву “ядерне табу”. Унікальними є свідчення Хібакуша – тих, хто пережив ці атаки.

Свідки подій у Хіросімі та Нагасакі зробили значний внесок у формування глобальної протидії ядерній зброї, спираючись на власні історії, організовуючи освітні кампанії та попереджаючи про небезпеку її поширення.

У комітеті також пояснюють, що Хібакуша допомагають суспільству зрозуміти невимовний біль і страждання, викликані ядерними ударами, і осмислити наслідки таких дій.

Норвезький Нобелівський комітет зазначає, що за майже 80 років жодна війна не призвела до використання ядерної зброї. Це вважають позитивним фактом, але звертають увагу на те, що зараз ця норма піддається тиску, і це викликає занепокоєння.

У комітеті також наголосили, що ядерні держави модернізують свої арсенали, нові країни готуються отримати ядерну зброю, і деякі держави висловлюють загрози її використання у поточних військових конфліктах. Саме тому важливо нагадувати про те, що ядерна зброя залишається найбільш руйнівною з усіх відомих видів озброєнь.

Наступного року виповнюється 80 років з моменту атомних бомбардувань, які забрали життя приблизно 120 тисяч людей у Хіросімі та Нагасакі, а ще багато постраждалих померли від наслідків радіації у наступні роки.

Сучасна ядерна зброя має набагато більшу руйнівну силу, здатну знищити мільйони людей і серйозно вплинути на клімат. У комітеті підкреслили, що ядерна війна взагалі може знищити людську цивілізацію.

Фонд Нобеля нагадав, що Альфред Нобель вірив, що люди здатні змінити хід історії. Вручення цьогорічної премії миру Nihon Hidankyo має на меті вшанувати тих, хто вижив, але попри страждання і важкі спогади, вирішив використати свій досвід, щоб надихати на мир та залучати інших до його досягнення.

Нагадаємо, що минулого року Нобелівську премію миру отримала іранська правозахисниця, журналістка та письменниця Наргес Мохаммаді “за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter