Подавати докази злочинів Білорусі та Росії до МКС важливо для відновлення справедливості – Костін

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В кінці вересня уряд Литви передав до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду  докази скоєння представниками режиму Олександра Лукашенка транскордонних злочинів проти людяності. А на початку жовтня українські та білоруські правозахисники передали до МКС докази причетності Республіки Білорусь, Союзної Держави та Російської Федерації до переміщення, індоктринації та мілітаризації українських дітей з захоплених територій. Ці важливі ініціативи допоможуть Україні відновити справедливість та покарати всіх, хто є причетним до вчинення воєнних злочинів.

Про це в ефірі “Суспільного” розповів Генеральний прокурор України Андрій Костін.

Генеральний прокурор Андрій Костін

За словами генпрокурора, з часів Другої світової війни Європа не бачила такого злочину, як масова депортація дітей з однієї країни до іншої.

“Наприклад, в країнах, які були частиною колишньої Югославії, під час конфлікту були скоєні воєнні злочини й злочини проти людяності. Доведений навіть випадок злочину геноциду. Але там не було вчинено злочину масових депортацій”, – зазначив Костін.

Адже не лише дітей вивозять до Білорусі, а й дорослих. В Офісі генпрокурора є свідчення людей, яких перед тим, як везти до Росії, кілька днів, а іноді тижнів тримали у Білорусі.

“І ми розслідуємо причетність, в тому числі певних посадових осіб Білорусі, до вчинення воєнного злочину, який стосується депортації”, – зазначив генпрокурор.

Також Костін відзначив, що, викрадаючи українських дітей, Росія намагається стерти майбутнє України, знищити Україну й українців. 

“Вже сьогодні є українські діти, які навіть не пам’ятають, що вони українці, тому що їх вкрали в дуже маленькому віці й в Росії їх просто всиновили”, – каже генпрокурор.

Крім цього, за словами Костіна, дітей мілітаризують, в згодом використовують як солдатів, які воюють проти своєї країни.

“Тобто це дуже-дуже цинічна, геноцидна спланована політика, і влада Росії цього не приховує”, – відмітив генпрокурор.

Тому, на думку Костіна, процедура, яку зараз застосувала Литва, а також передача доказів, зібраних громадськими організаціями, є дуже важливими з погляду відновлення справедливості й покарання всіх, хто є причетним до воєнних злочинів щодо цивільних громадян як дітей, так і дорослих.

Як раніше писала ZMINA, міжнародна група правозахисних організацій, до якої входить Центр прав людини ZMINA, встановила, що з другої половини 2021 року до червня 2024 року влада Білорусі незаконно перемістила на свою територію 2219 українських дітей з окупованих територій. При цьому найчастіше дітей вивозили саме під час навчального року.

“Роблять вони це для того, щоб зробити з  наших дітей майбутніх громадян Росії та майбутніх солдатів, які воюватимуть проти України. І ця інформація важлива, адже показує, як пов’язані між собою російська та білоруська системи”, – зауважує співавторка дослідження, правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

Нагадаємо, українські та білоруські правозахисники передали до Міжнародного кримінального суду (МКС) докази причетності Республіки Білорусь, Союзної Держави та Російської Федерації до переміщення, індоктринації, мілітаризації українських дітей з захоплених територій. Вони хочуть, щоб МКС розслідував ці злочини, як окрему нову справу й видав ордери на арешт Олександра Лукашенка, Михайла Мішустіна, Дмитра Мезенцева та Олексія Талая.

Також минулого тижня на Варшавській конференції ОБСЄ з людського виміру група правозахисних організацій, до якої входить Центр прав людини ZMINA, презентувала дослідження з доказами про причетність керівництва Білорусі до переміщення дітей з окупованих територій України, а також їхнього перевиховання та мілітаризації. Наступного дня в пропагандистських медіа вийшли публікації про “українських покидьків, які несуть нісенітницю”. Медіа виправдовували діяльність своєї влади щодо вивезення українських дітей до Білорусі враженнями дітей, якими ті нібито діляться з білоруськими пропагандистами. 

А перед тим уряд Литви скористався своїм правом за Римським статутом і офіційно передав до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі докази скоєння представниками режиму Олександра Лукашенка транскордонних злочинів проти людяності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter