Понад 60% переселенців в Україні половину доходу віддають за оренду житла – опитування МОМ

Дата: 06 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні 60% опитаних переселенців в середньому витрачають на оренду житла 8 500 гривень з комунальними послугами. Це становить понад половину доходу сім’ї. 

Про це свідчить опитування Міжнародної організації з міграції (МОМ).

Ілюстративне фото

За даними 17 раунду опитування від МОМ, яке проходило з 13 липня по 12 серпня 2024 року, середній дохід опитаних ВПО становить 13 561 гривню.

Для 38% переселенців витрати на житло сягають аж 70% від доходу сім’ї.

Як повідомляється, опитування охоплювало всі області України, за винятком Криму і районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, які перебувають під тимчасовою окупацією.

53% ВПО повідомили, що проживають у квартирах, 33% – у будинках, 8% із них проживають у кімнатах, а ще 5% – у тимчасовому житлі.

Зазначається, водночас ті, хто не переїздив, у середньому заробляють 20 тисяч гривень, а їхні витрати на житло також становлять переважно  8 500 гривень. Хоча 50% опитаних, які не переїжджали, відповіли, що витрачають на житло понад половини свого доходу.

Як повідомляють у МОМ, дані збирали за допомогою телефонних інтерв’ю з 40 000 випадково відібраних респондентів та подальших інтерв’ю з 1 488 ВПО, 1 188 людьми, які повернулися, та 1 800 місцевими жителями з використанням методу комп’ютеризованого телефонного інтерв’ю (CATI) та методу випадкового набору номера (RDD).

Нагадаємо, в Україні змінили правила для купівлі житла внутрішніми переселенцями за програмою “єОселя”. Відтепер у п’яти областях країни, люди, що постраждали від війни, зможуть купувати житло, вік якого до 10 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter