За час повномасштабної війни росіяни скоїли в Україні понад 4,5 тисячі екологічних злочинів – Омбудсман

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися
З кінця лютого 2022 року війська РФ скоїли в Україні понад 4700 екологічних злочинів, завдавши збитків на 64 мільярди доларів. Війна призвела до забруднення ґрунтів, води, повітря та завдала шкоди природно-заповідному фонду України.
 
Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.
 
Ілюстративне фото

В межах робочої поїздки до Азербайджану посадовець виступив на Бакинському міжнародному форумі омбудсманів з питань зміни клімату та прав людини.

Під час обговорення впливу замінувань на екологію Лубінець нагадав, що внаслідок російського вторгнення Україна є найбільш замінованою державою світу. За даними ООН, це ставить під загрозу життя і здоров’я понад 6 мільйонів людей.

“Близько 142 тисячі км² вважаються потенційно замінованими… Наразі до розмінувань залучено 2149 операторів протимінної діяльності. Найбільшою потребою для України є забезпечення фахівців належним обладнанням і засобами”, підкреслив Омбудсман.

За даними Лубінця, з 24 лютого 2022 року від підриву мін і вибухонебезпечних предметів загинули 309 людей.

Нагадаємо, станом на кінець вересня поточного року українські слідчі розслідували щонайменше 14 кримінальних проваджень за фактом екоциду, спричиненого повномасштабним російським вторгненням. Загальна кількість проваджень щодо шкоди довкіллю внаслідок збройної агресії РФ сягає 221, але не всі з них кваліфікують як екоцид. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter