Міжнародні журналістські організації засудили грузинський закон “Про сімейні цінності”, який вводить цензуру в медіа

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Понад 20 міжнародних журналістських організацій виступили із засудженням нещодавно ухваленого в Грузії закону “Про сімейні цінності”, який обмежує свободу мовників у висвітленні питань, пов’язаних з ЛГБТ+. У спільній заяві вони закликали грузинську владу припинити наступ на свободу слова.

Про це йдеться на сайті Європейської федерації журналістів (EFJ).

17 вересня грузинський парламент ухвалив пакет законів проти так званої “ЛГБТ-пропаганди”, який критикували Європейський Союз та Рада Європи. Цей пакет містить 19 законопроєктів.

Згідно з новим законодавством, у країні забороняється реєстрація альтернативних шлюбних союзів, які не відповідають чинним нормам грузинського законодавства. Також одностатевим парам, людям з гендерною ідентичністю, що відрізняється від їхньої біологічної статі, і самотнім людям з негетеросексуальною орієнтацією забороняється всиновлювати дітей. Крім того, ці закони вводять обмеження на свободу зібрань і накладають цензуру на медіа.

В EFJ наголосили, що найбільше занепокоєння викликає стаття 8 цього закону. Вона безпосередньо обмежує мовників у поширенні контенту, який “підтримує гендерну ідентичність, що відрізняється від біологічної, або відносини між людьми однієї біологічної статі на основі сексуальної орієнтації”. EFJ вважає, що така цензура є серйозним наступом на свободу слова в Грузії і порушує міжнародні стандарти прав людини.

Журналістські організації також додали, що подібні обмеження суперечать основним правам на свободу вираження думок, зібрань і асоціацій, закріпленим у грузинській конституції, а також міжнародним і європейським стандартам свободи слова.

Організації закликали грузинський уряд негайно припинити систематичні порушення прав людини, зокрема свободи преси й висловлювань, які є ключовими елементами демократичного суспільства.

До заяви приєдналися, окрім EFJ, такі організації, як International Press Institute (IPI), The European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), ARTICLE 19 Europe, Committee to Protect Journalists, Free Press Unlimited (FPU), D84 Association/daktilo1984, Justice for Journalists Foundation (JFJ), Media and Law Studies Association (MLSA), South East Europe Media Organisation (SEEMO), OC Media, Association of European Journalists in Belgium (AEJ Belgium), Media Diversity Institute Global, IMS (International Media Support), Community Media Forum Europe (CMFE), Reporters Without Borders (RSF), Media April, The Georgian Charter of Journalistic Ethics (GCJE), Journalism Resource Center, IFEX, Society of Journalists (Warsaw) та Index on Censorship.

Нагадаємо, що на тлі ухвалення трансфобного закону в Грузії чоловік убив трансгендерну жінку. 37-річну інфлюенсерку Кесарію Абрамідзе, яка була активісткою та першою публічною особою, що відкрито говорила про свою трансгендерність, знайшли зарізаною у своєму будинку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter