Таліби запровадили чергові обмеження для медіа в Афганістані

Дата: 29 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В Афганістані таліби запровадили додаткові обмеження для медіа. Вони забороняють критику їхніх законів і політики, а також не дозволяють трансляцію політичних шоу в прямому ефірі.

Про це пише DW з посиланням на Афганський центр журналістів (AFJC).

За даними AFJC, на зустрічі 21 вересня таліби дали вказівку керівникам ЗМІ про те, що теми політичних шоу мають бути схвалені спочатку членами “Талібану”.

Таліби випустили нові інструкції, які наказують ЗМІ запрошувати лише тих гостей, які схвалені угрупованням.

Крім того, вони надали список із 68 експертів, яких вони схвалюють для участі у політичних шоу. Згідно з новими правилами, посадові особи “Талібану” мають бути поінформовані заздалегідь, якщо гість не входить до цього списку.

“Ці вказівки є новою спробою ще більше послабити та маргіналізувати незалежні медіа”, – зазначив AFJC у своїй заяві, закликавши “Талібан” припинити придушення свободи преси.

У разі порушення нових директив медіаорганізацією, таліби попередили, що вчинять розправу над ведучими програм, продюсерами, редакторами та гостями “згідно з правилами”.

Як зазначає видання, з часу повернення “Талібану” до влади в Афганістані угруповання видало 21 медіадирективу, спрямовану на обмеження медіадіяльності.

Одна з таких директив із вказівок “Талібану” щодо “чеснот та вад” включає заборону на показ живих істот на телебаченні. Група не надала жодних деталей, що саме означає ця заборона.

“Ця директива — це смерть свободи слова, оскільки вона обмежує свободу преси”, – сказав Науїд Ахмад Баракзай, афганський журналіст, який наразі проживає в Пакистані.

Він також додав, що медіа в Афганістані заборонено повідомляти про “корупцію, аморальність, беззаконня чи насильство з боку “Талібану” в минулому”.

“Афганські медіа можуть стати рупором “Талібану”, – переконаний Баракзай.

Як пише DW,  один із медійників розповів журналістам видання, що “Талібан” часто надає такі вказівки під час особистих зустрічей із медіаменеджерами, яких викликають до Міністерства культури та інформації “Талібану”, щоб інформувати їх про нові правила.

Наразі “Талібан” найбільше хизується тим, що відновив безпеку в Афганістані. Тому це угруповання суворо контролює новини.

Журналіст, який працює в Афганістані й попросив залишитися анонімним з міркувань безпеки, розповів DW, що “Талібан” не дозволяє жодному журналісту висвітлювати місця злочинів, вибухів, крадіжок чи інших інцидентів. Сили розвідки Талібану надають медіа інформацію “лише в тому вигляді, в якому це їм вигідно”.

Журналіст додав, що коли медіа хочуть взяти інтерв’ю у представників Талібану, питання мають бути попередньо узгоджені з відповідним відомством.

Він також сказав, що після запису та показу інтерв’ю, якщо виникає якась негативна суспільна реакція, Талібан притягує медіа до відповідальності.

Нагадаємо, в Афганістані після захоплення влади представниками руху “Талібан” закрилися 40% афганських ЗМІ, більш ніж 80% жінок-журналісток втратили роботу.

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці листопаду 2021 року бойовики “Талібану” оприлюднили нові правила роботи для місцевих телеканалів, які серед іншого забороняють з’являтися жінкам у телевізійних шоу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter