В Афганістані після приходу талібів закрилася майже половина ЗМІ, більшість журналісток втратила работу – RSF

Дата: 21 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

В Афганістані після захоплення влади представниками руху “Талібан” закрилися 40% афганських ЗМІ, більш ніж 80% жінок-журналісток втратили роботу.

Про це свідчать результати дослідження “Репортерів без кордонів” (RSF) та Асоціації незалежних журналістів Афганістану (AIJA).

Джерело: newsinfo.inquirer.net

Загалом з 15 серпня 2021 року в країні був вимушений закритися 231 засіб масової інформації, понад 6,4 тисячі журналістів і працівників медіа (близько 60%) втратили роботу. Найбільше постраждали жінки-журналістки: чотири з п’яти (84%) більше не працюють.

Через це RSF та його місцевий партнер AIJA назвав вплив талібів на медіа Афганістану “драматичним”.

Дані щодо попередньої ситуації отримані з опитування ЗМІ та журналістів, що діють в Афганістані, яке було проведено до того, як таліби взяли під контроль країну.

Зміни в афганському медіаландшафті

Прихід талібів докорінно змінив медіаландшафт країни, йдеться в дослідженні. З 543 ЗМІ, що працювали в Афганістані на початку літа, наприкінці листопада діяли лише 312. Тобто 43% афганських ЗМІ зникли протягом трьох місяців.

Якщо раніше в більшості афганських провінцій було щонайменше 10 приватних ЗМІ, то зараз у деяких регіонах їх майже не лишилося.

Так, у гірській північній провінції Парван було 10 ЗМІ, зараз функціонують лише три. У західному місті Герат, третьому за величиною в країні, та прилеглій провінції досі працюють лише 18 з 51 медіа – зменшення на 65%.

Центральний Кабульський регіон, де було більше ЗМІ, ніж будь-де, втратив 51% медіа: зі 148, налічених до 15 серпня, досі діють лише 72.

Джерело: rsf.org

Вплив на журналістів

З 10 790 людей, які працювали в афганських ЗМІ (8 290 чоловіків і 2 490 жінок) на початку серпня, лише 4 360 (3 950 чоловіків і 410 жінок), або чотири з кожних десяти працівників ЗМІ, все ще працювали на час проведення цього дослідження.

Жінки постраждали найбільше: роботу втратили більш ніж чотири з п’яти журналісток (84%) проти кожного другого чоловіка (52%). На більшій частині Афганістану не залишилося жодної жінки-журналістки.

Джерело: rsf.org

У шести провінціях три чверті чоловіків-журналістів втратили роботу. Але жодна жінка-журналістка не працює в 15 із 34 провінцій країн. Наприклад, у північній провінції Джоузджан, де раніше було 19 ЗМІ, в яких працювало 112 жінок, жодне з 12 медіа, які досі працюють, не наймало жінок.

“Таліби, які контролюють багато населених пунктів, нав’язують місцевим ЗМІ умови, які передбачають, що жодної жінки-журналістки не треба наймати взагалі. Медійний ландшафт зараз значною мірою позбавлений жінок-журналісток навіть у таких регіонах, як Кабул, де їх традиційно було більше”, – йдеться в тексті опитування.

Повернутися на роботу за кілька тижнів після того, як таліби захопили владу та наказали жінкам залишатися вдома, наважилися менш ніж 100 жінок-журналісток. Ще частина повернулася до своїх ЗМІ протягом останніх двох місяців.

Загалом з 1190 журналісток та медіапрацівниць, які працювали в Кабулі на початку серпня, зараз працюють лише 320 – зниження на 73%.

У Нангархарі, де менш ніж за рік убили чотирьох журналісток, лише 17 із 65 жінок, які працювали в ЗМІ на початку серпня, все ще залишилася на роботі (падіння на 74%).

Ще драматичніша ситуація спостерігається в провінціях Балх і Герат, де кількість жінок-журналістів і працівників ЗМІ скоротилася на 98% і 94% відповідно.

“Відносна стабільність, яка панувала в цих двох провінціях протягом останніх років, сприяла розвитку ЗМІ та працевлаштуванню в них жінок. Але прогрес, помічений за останні 20 років, був знищений за лічені дні захопленням “Талібаном”, – заявили дослідники.

Тиск на медіа з боку нової влади

Після захоплення талібами середовище для журналістів в Афганістані стало надзвичайно складним. Тепер ЗМІ повинні відповідати “11 правилам журналістики”, виданим міністерством інформації та культури, і тлумаченню ісламської доктрини “Талібаном” про “заповідання добра і заборону поганого”.

Небезпечні “правила журналістики” відкривають шлях до цензури та переслідувань, позбавляють журналістів незалежності, змушуючи їх розповідати посадовцям Міністерства інформації та культури, що вони хотіли б висвітлювати, отримувати дозвіл та інформувати їх про результати роботи перед тим, як опублікувати.

Вимога замінити новинні та музичні програми програмами, зміст яких має лише релігійний характер, змусило деякі місцеві радіостанції припинити мовлення.

На переконання керівника відділу Ірану та Афганістану RSF Реза Мойні, в Афганістані існує “нагальна потреба стримати спіраль, що неминуче веде до зникнення афганських ЗМІ, і забезпечити, щоб повага до свободи преси була пріоритетом”.

Водночас речник уряду талібів Забіхулла Муджахід заявив RSF, що Ісламський Емірат Афганістан “підтримує свободу ЗМІ у визначених межах для збереження вищих інтересів країни з повагою до шаріату та ісламу”.

Щодо численних інцидентів, пов’язаних з насильством талібів проти журналістів на місцях (близько 40 з 15 серпня), він визнав відповідальність сил безпеки, чия “поведінка не завжди була правильною та професійною”.

Також Муджахід сказав, що буде докладено зусиль, щоб “спробувати навчити силовиків контролювати таку поведінку”. Він додав, що метою уряду є продовження зустрічей з представниками ЗМІ “для спільного пошуку розв’язання” поточних проблем.

Економічні наслідки

Власникам ЗМІ в Афганістані також доводиться боротися з новими економічними обмеженнями, йдеться в дослідженні. Багато ЗМІ отримували національне та міжнародне фінансування, яке припинилося, коли таліби захопили контроль. Також медіа сильно постраждали від втрати доходів від реклами.

Визнаючи зникнення багатьох ЗМІ, Муджахід зазначив, що багато їхніх керівників та менеджерів утекли з країни. За його словами, це сприяло “обвалу” ЗМІ.

Загалом сотні журналістів покинули Афганістан із серпня, побоюючись репресій або через неможливість вести професійну діяльність.

На переконання виконавчого директора IAJA Ходжатолли Муджададі, закриття майже половини ЗМІ країни та втрата понад 6 тисяч робочих місць є катастрофою для свободи преси.

“Якщо міжнародні інституції не допоможуть журналістам і ЗМІ в Афганістані і якщо уряд не вживе термінових заходів, то іншу половину ЗМІ та журналістів, які досі працюють у дійсно складних умовах, спіткає та сама доля”, – заявив він.

Нагадаємо, що Афганістан посідає 122-ге місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси – 2021.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter