Таліби заборонили показувати на афганському телебаченні жінок

Дата: 22 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Бойовики “Талібану”, які захопили владу в Афганістані, оприлюднили нові правила роботи для місцевих телеканалів, які серед іншого забороняють з’являтися жінкам у телевізійних шоу. 

Про це повідомляє BBC.

 

Бойовики підготували вісім нових правил, яких мають дотримуватися журналісти на телебаченні. Під заборону потрапили фільми, які суперечать принципам шаріату та афганським цінностям, стрічки, що можуть образити релігію, а також демонстрація інтимних частин чоловічого тіла. 

Не зможуть працювати ведучими на телебаченні ті журналістки, які відмовляться носити хустку. 

Член однієї з афганських медійних організацій розповів, що правила стали для місцевих журналістів неочікуваними, адже до цього телеканали зазвичай показували розважальні шоу та серіали за участю жінок. Це, за його прогнозом, спричинить закриття більшості телевізійних медіа. 

Із 2017-го в Афганістані працював жіночий телеканал ZAN TV, який інформував глядачок, зокрема, про гендерну рівність та їхні права. 

“Багато афганських жінок не вміють читати й писати. Але всі вони дивляться телевізор, також тому, що жінки проводять багато часу вдома”,розповідала продюсерка телеканалу Насрін Нава.

Після захоплення влади талібами телеканал закрили.

Ведучі першого телеканалу для жінок в Афганістані, який закрили після захоплення влади талібами. Фото: reset.org

Основою політичної програми “Талібану” є заклики до організації життя на основі норм ісламського права в його радикально традиційних трактуваннях. Зокрема, йдеться про заборону жінкам працювати, лікуватись у лікарів чоловічої статі, з’являтися в громадських місцях з відкритим обличчям і без чоловіка або родича чоловічої статі. Крім того, таліби виступають проти освіти для жінок.

У серпні 2021-го бойовики спочатку обіцяли поважати права жінок, однак потім заборонили їм повертатися до навчання, працювати й змусили носити нікаб та інший одяг, що закриває тіло. Незгодних, які зважилися виходити на акції, розганяли сльозогінним газом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter