У навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині працівники систематично знущалися з вихованців – Омбудсман

Дата: 29 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Правоохоронці зафіксували свідчення вихованок навчально-реабілітаційного центру на Львівщині про те, що директор закладу здійснював над ними сексуальне насилля, публічно принижував та погрожував побиттям і поміщенням до психіатричної лікарні.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Джерело: pexels.com

“Я отримав відомості щодо можливого здійснення фізичного, психологічного та сексуального насилля щодо дітей директором навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині. У терміновому порядку я ініціював проведення моніторингового візиту, до якого долучилися представники Національної соціальної сервісної служби України та партнери“, – йдеться в повідомленні.

Як зазначив Омбудсман, у навчально-реабілітаційному центрі навчаються діти найвразливіших категорій, зокрема діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, та діти з особливими освітніми потребами. В тому числі й евакуйовані з інших областей України.

Під час моніторингового візиту вихованки закладу розповіли психологам, що директор здійснював над ними дії сексуального характеру, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за “погану поведінку”. Діти також скаржились на те, що директор та працівники центру систематично говорили їм фрази на кшталт: “Твої батьки алкаші”, “Ти хворий/-а”, “З тебе нічого доброго не вийде”.

“Що шокувало: останні пів року діти та інші особи в їхніх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження. Ми викликали представників Національної поліції України та органи прокуратури на місце та змусили в нашій присутності почати документувати факти порушення”, – написав Лубінець.

Як пише “Суспільне”, у відділі комунікації поліції Львівщини заперечили слова Омбудсмана про бездіяльність правоохоронців.

Правоохоронці поінформували, що єдиним зверненням, яке до них надійшло впродовж 2024 року, була заява, яку надіслала представниця Уповноваженого ВРУ з прав дитини, датована 27 вересня. У ній йшлося, що працівники одного з навчально-реабілітаційних центрів у Львівській області вчиняють насильство щодо малолітніх та неповнолітніх вихованців закладу. Після цього в центр відразу виїхали слідчі, ювенальні поліціянти та співробітники інших служб поліції Львівщини.

За даними Львівської обласної прокуратури, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 3 статті 153 (Сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи) Кримінального кодексу України. Такий злочин карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

“Всі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці”, – додав Омбудсман.

Керівника закладу відсторонили від виконання службових обов’язків.

Раніше ZMINA повідомляла, що у січні поточного року стало відомо про побиття дитини у релокованому з Харкова центрі соціальної підтримки дітей “Гармонія” в Чернівецькій області. У мережі зʼявилися фото синців на тілі одного з вихованців інтернату.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування. На інцидент також відреагував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Його представниця провела перевірку закладу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter