Після 50 років мобілізуватимуть лише тих, хто має дефіцитні військово-облікові спеціальності – Веніславський

Дата: 26 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Мобілізація чоловіків віком від 50 до 60 років в Україні тепер має певні обмеження – вона торкнеться лише тих, хто має військово-облікові спеціальності.

Про це повідомив народний депутат та член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський у коментарі для LIGA.net.

Фото: РБК-Україна

Так, за словами посадовця, мобілізація стосуватиметься лише тих чоловіків, старших 50 років, які мають спеціальності, що є у дефіциті. Такі рішення приймаються на підставі окремих наказів Генерального штабу. За словами Веніславського, це є узгодженою позицією військового командування.

Депутат підтвердив інформацію, що у закритій службовій директиві Командування Сухопутних військ закріплені положення, які обмежують мобілізацію чоловіків цієї вікової групи. Водночас, як підкреслив Веніславський у розмові з “Українською правдою. Життя”, чоловіки до 60 років усе ще вважаються військовозобов’язаними.

За його словами, військові підрозділи фактично не зацікавлені в мобілізації чоловіків від 50 років, якщо ті не мають рідкісних військових спеціальностей, адже це втрачає сенс на тлі сучасних потреб армії. При цьому на законодавчому рівні заборони на мобілізацію цієї вікової групи немає – всі чоловіки віком від 18 до 60 років залишаються військовозобов’язаними.

Веніславський також додав, що на практиці кількість таких мобілізованих мінімальна, оскільки більшість військових підрозділів є штурмовими, і після 50 років лише небагато громадян фізично придатні для участі в таких операціях.

Крім того, нещодавно мережею ширилася інформація про те, що обмежено придатних чоловіків віком від 18 до 25 років не можуть мобілізувати.

“Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних чоловіків до 25 років. Сенсу в ній зараз немає. Це розуміють і військові. Тому, за моєю інформацією, таких випадків мобілізації обмежено придатних віком 18–25 років не фіксували”, – додав депутат.

Нагадаємо, що в Україні нині військовий обов’язок поширюється переважно на громадян чоловічої статі, які мають відповідні якості, зокрема належний стан здоров’я. На військовий облік також мають стати жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Вони мають бути придатними до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, але залучати до забезпечення оборони держави їх можуть лише в добровільному порядку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter