В Україні держслужбовцям та військовим обмежили використання месенджеру Телеграм

Дата: 21 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Національний координаційний центр кібербезпекиі (НКЦК) ухвалив рішення обмежити використання месенджера Телеграм в органах державної влади, військових формуваннях і на об’єктах критичної інфраструктури.

Про це 20 вересня повідомила пресслужба Ради нацбезпеки та оборони (РНБО).

Фото з відкритих джерел

Під час засідання НКЦК начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов навів обґрунтовані дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів телеграму, навіть видалених повідомлень, а також їхніх персональних даних.

“Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання телеграм – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки”, – заявив він.

Представники Служби безпеки та Генштабу Збройних сил України також зазначили, що цей месенджер ворог активно використовує для кібератак, фішингу та розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.

З урахуванням цього на засіданні НКЦК ухвалили рішення щодо заборони встановлення та використання телеграму на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури.

Виняток становлять лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків.

Згодом голова Центру протидії дезінформації (ЦПД) РНБО Андрій Коваленко уточнив, що заборона використання телеграму в Україні не стосується особистих смартфонів. Він наголосив, що вона поширюється лише на робочі комп’ютери держслужбовців, військових та співробітників критичної інфраструктури.

“Якщо простими словами, державні службовці, військові, співробітники критичної інфраструктури не мають використовувати телеграм на службових комп’ютерах”, — сказав голова ЦПД.

Коваленко підкреслив, що указане рішення “не стосується персональних смартфонів” і охоплює “лише переписку і пересилання документів через месенджер”, а також не забороняє військовим та державним органам вести офіційні сторінки в телеграмі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що популярний месенджер Телеграм співпрацює з російськими правоохоронними органами та загалом поводиться в межах законодавства. Про це сказав депутат Держдуми РФ Артем Метелєв у відповідь на питання про можливість блокування месенджера в Росії.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України визнали, що телеграм містить у собі низку загроз для безпеки України.

Більше про небезпеки, які може містити цей месенджер для українців та України, читайте в матеріалі ZMINA

Телеграм: чому пересічним українцям варто обмежити споживання,
а владі — збільшити присутність

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter