Київрада підтримала рішення про захист “Протасового Яру” і готова викупити у забудовника ділянки заказника

Дата: 19 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Київська міська рада на своєму засіданні 19 вересня ухвалила два рішення на користь активістів і громади Києва: перше – про статус ландшафтного заказника місцевого значення “Протасів Яр” імені Романа Ратушного” №654 (за – 85 голосів) та друге – про організаційно-правові заходи щодо захисту ландшафтного заказника місцевого значення “Протасів Яр” імені Романа Ратушного” №65 (за – 84 голоси). 

Про це повідомляють активісти ініціативи “Зберегти Протасів Яр” у коментарі виданню ZMINA. 

Активісти “Захистимо Протасів Яр” під стінами Київради. Фото: Людмили Тягнирядно

“Сьогодні ми стали свідками важливої та історичної події на шляху до перемоги в функціонуванні заказника імені Романа Ратушного “Протасів Яр”. Депутати Київської міської ради підтримали та прийняли надзвичайно важливі рішення. Щиро дякуємо депутатам за їхню підтримку та прийняті рішення, що мають велике значення для громади та майбутнього нашого міста”, – кажуть активісти. 

Крім того, Київська міська рада викупить із приватної власності земельні ділянки, розташовані на території ландшафтного заказника місцевого значення “Протасів Яр” імені Романа Ратушного задля захисту зеленої зони від забудови.

Відповідне рішення підтримали 70 депутатів. 

Як зазначив заступник міського голови, секретар Київради Володимир Бондаренко, 2022 року було створено ландшафтний заказник місцевого значення “Протасів Яр” імені Романа Ратушного, однак значна частина цієї території вже приблизно 20 років перебуває у приватній власності.

“Раніше громада Протасового Яру (ГО “Захистимо Протасів Яр”) вимагала від Київради розпочати переговори з ТОВ “Протасів Яр”, яке є власником земельних ділянок. Однак переговори не дали результату, оскільки сторони не дійшли компромісу. Намагання власників використати земельні ділянки в Протасовому Яру під навіть часткову забудову не сприймає ні громада, ні міська влада. Водночас земельна ділянка була продана ще 20 років тому, і власник, у разі її вилучення, має право на відповідне відшкодування. Саме тому Київрада розпочинає процес викупу з приватної власності земельних ділянок, розташованих на території ландшафтного заказника місцевого значення “Протасів Яр” імені Романа Ратушного. Питання викупу порушували представники громади, а також на це погодився власник земельних ділянок”, – зазначив Бондаренко.

Також він додав, що покриття витрат на викуп планують здійснити коштом надходжень до бюджету міста від продажу та оренди земельних ділянок. Ціну викупу визначать за результатами проведення експертної оцінки та відповідних переговорів.

Раніше громадські активісти ініціативи “Зберегти Протасів Яр” заявляли про бажання забудовника забудувати алею пам’яті імені активіста Романа Ратушного та галявину, де відбувається фестиваль “Протасів Яр”.

Нагадаємо, ZMINA поговорила з подругою Романа Ратушного, адвокаткою ГО “Захистимо Протасів Яр” і родин Небесної сотні, натхненницею юридичної стратегії й керівницею юридичної команди захисників Протасового Яру, а нині – молодшою сержанткою та аеророзвідницею ЗСУ Євгенією Закревською про судові процеси, які тривають навколо заказника, та як громада Протасового Яру виконує заповіт активіста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter