Попри критику Ради Європи та Євросоюзу парламент Грузії ухвалив гомофобні закони

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Парламент Грузії ухвалив пакет законів щодо “сімейних цінностей та захисту неповнолітніх”, який спричинив критику з боку Євросоюзу та Ради Європи. Законопроєкт підтримали 84 депутати.

Про це повідомляє видання NewsGeorgia.

Фото: EPA / MAXPPP

Керівна партія “Грузинська мрія” стверджує, що ці закони нібито мають на меті “захистити сімейні цінності”. Утім, насправді, як зазначає ЄС та Рада Європи, вони обмежують права ЛГБТ-спільноти та вводять цензуру. Венеційська комісія підготувала негативний звіт щодо цього пакета законопроєктів.

Пакет містить 19 законопроєктів, серед яких основним є закон “Про сімейні цінності та захист неповнолітніх”. Інші 18 законопроєктів є похідними від цього основного. Зміни стосуються різних сфер, зокрема цивільного та трудового кодексів, а також законодавства про освіту.

У межах цієї ініціативи “Грузинська мрія” також планує внести зміни до конституції. Однак для цього їм потрібна конституційна більшість, якої наразі немає. Як пояснив спікер парламенту Шалва Папуашвілі, закон вирішили затвердити на цьому етапі, оскільки є достатня більшість для його ухвалення. Конституційні зміни планують здійснити після виборів у разі отримання конституційної більшості в парламенті.

“Грузинська мрія” також збирається додати до статті 30 Конституції Грузії, яка визначає сімʼю як союз між чоловіком і жінкою, третій абзац такого змісту: “Захист сімейних цінностей і неповнолітніх забезпечується конституційним правом Грузії”.

Нагадаємо, що квірофобні закони діють і в Росії. Зокрема, у листопаді 2023 року верховний суд РФ визнав екстремістським “міжнародний громадський рух ЛГБТ”, якого не існує, та заборонив його на території країни. 

Щоб дійти до повної заборони ЛГБТ, російським посадовцям знадобилося 10 років активної гомофобної кампанії. Дискримінацію ЛГБТ-людей у РФ законодавчо запровадили ще у 2013 році, визнавши їх “соціально нерівними” решті суспільства, але саме про заборону руху ЛГБТ як екстремістського говорили вже кілька років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter