Офіс генпрокурора: Страти росіянами українських військових мають систематичний характер

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Випадки страти українських бійців російськими військовими мають систематичний характер, і нині правоохоронці ведуть слідство в 36 кримінальних провадженнях за фактами можливої страти військовополонених.

Про це в ефірі “Суспільного” розповів начальник управління Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Денис Лисенко.

Фото: STR / NurPhoto / picture alliancе

Лисенко заявив про систематичність страт, коментуючи кримінальне провадження щодо вбивства українського військовополоненого росіянами в Новогродівці Донецької області. Наразі слідчі встановлюють обставини злочину: точний час, особу потерпілого, а також причетних до скоєння страти.

Посадовець каже, що, крім безпосередніх виконавців, слідство збиратиме інформацію і щодо командирів.

“На жаль, такі випадки мають систематичний характер. На сьогодні правоохоронні органи розпочали 36 кримінальних проваджень за фактами можливої страти військовополонених на полі бою безпосередньо після потрапляння в полон. Досліджуються обставини страти 84 українських захисників”, – зазначив Лисенко.

За фактами вчинення страт ОГП повідомив про підозру вже чотирьом російським військовослужбовцям. Двоє отримали вироки в українських судах, ще один обвинувальний акт розглядають у суді.

Нагадаємо, що за розстріл військовополоненого бійця ЗСУ судитимуть російського грабіжника, завербованого з колонії на війну. Українським правоохоронцям відомо про щонайменше 73 умисних убивства російськими військовими військовополонених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter