У Чехії українські біженці приносять до бюджету більше коштів, ніж держава на них витрачає

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Українські біженці для Чехії є цінним ресурсом, оскільки вони приносять більше коштів до державного бюджету, ніж країна витрачає на їхню підтримку.

Про це повідомляє міністерство праці та соціального захисту Чехії.

Фото: Gorynvd / Shutterstock

Так, у першій половині 2024 року на соціальні виплати для біженців Чехія витратила 7,3 мільярда крон (близько 323 мільйонів доларів), тоді як дохід, який принесли біженці до бюджету, становить 11,7 мільярда крон (близько 517 мільйонів доларів). Ця сума охоплює податки та страхові внески, сплачені українцями, які становлять 4,4 мільярда крон (195 мільйонів доларів).

Представники відомства зазначають, що українські біженці вже давно є джерелом значно більшого доходу для бюджету Чехії, ніж витрати на їхню підтримку. Вони наголосили, що українці для країни є активом, а не фінансовим тягарем.

За інформацією міністерства, близько 25% біженців, що становить 93 тисяч осіб, отримують гуманітарну допомогу. Більшість із них – це діти. Розмір допомоги для дорослих – 4860 крон (близько 215 доларів) на 150 днів, а для дітей – 3490 крон (приблизно 155 доларів). Витрати на житло також враховано: люди з вразливих категорій населення отримують 6 тисяч крон (близько 265 доларів) на місяць, інші біженці – 4 тисячі крон (приблизно 177 доларів).

До категорії вразливих громадян належать літні люди, люди з інвалідністю та маленькі діти. Середня сума допомоги на одного біженця становить 7336 крон (приблизно 324 долари) щомісяця.

Нагадаємо, що наприкінці серпня чеська прокуратура висунула обвинувачення в шахрайстві засновнику фонду Help Ukraine Володимиру Гергелю. Його підозрюють у нецільовому використанні мільйонів крон, які були призначені для допомоги українським біженцям.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter