Звільнили голову суду з Полтавщини, який мешкає у будинку-храмі та допомагав уникати покарань водіям напідпитку

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя звільнила суддю Сергія Гальонкіна. 

Про це розповіли у ВРП. 

Фото: poltava.to

Звільнений суддя – багаторічний голова Полтавського апеляційного суду. 

Свою посаду він втратив через “вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді”. 

Як розповідають у Центрі протидії корупції, він збирав у себе адвоката та інших суддів для “розв’язання питань” у провадженнях щодо п’яних водіїв, а в одній зі справ фігурував син іншого судді. Гальонкін став широковідомим завдяки фразі, що виголосив під час спілкування з суддею, яка розглядала справу щодо останнього. 

“За великим рахунком, ти ж знаєш, що ми люди нормальні. Якщо потрібно, то на усе підемо. Якщо потрібно допомогти, то завжди допоможемо”, – говорив він. 

Також суддя мешкає у будинку у вигляді церкви площею 661 квадратний метр. 

Дисциплінарна палата ВРП спершу винесла догану Гальонкіну, але це рішення оскаржували як НАБУ, так і сам суддя. Антикорупційні активісти звернули увагу, що захищав суддю адвокат Ростислав Кравець, який фігурував на плівках ОАСК. ZMINA детально розповідала про ці плівки та справу, пов’язану з ними. 

Суддю звільнили без вихідної допомоги та довічних виплат. Старий склад ВРП часто використовував схему з відправленням недоброчесних суддів у відставку замість звільнення. Через це з бюджету на їхнє утримання щороку витрачають сотні мільйонів гривень. 

Нагадаємо, що цього року ВРП відправила в “почесну відставку” суддю Майдану Наталію Чередніченко. Під час Євромайдану саме вона призначила цілодобовий домашній арешт для активіста Дмитра Полтавця. Тепер вона довічно отримуватиме від держави 60 тисяч гривень щомісячно та отримає майже пів мільйона гривень “вихідної допомоги”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter