ВРП відправила у “почесну відставку” суддю Майдану Чередніченко

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя України сьогодні, 11 січня, звільнила суддю Голосіївського районного суду міста Києва Наталію Чередніченко у зв’язку з поданням нею заяви про відставку.

Про це йдеться на сайті ВРП.

Наталія Чередниченко. Фото: УНІАН

Як зазначили у Фундації DEJURE, Чередніченко була однією із суддів у справах Майдану і протягом року вона отримає від держави 450 тисяч грн вихідної допомоги (одноразова виплата по завершенню кар’єри) і щомісяця 60 тисяч грн довічних виплат.

Варто нагадати, що суддя Чередніченко під час Євромайдану призначила цілодобовий домашній арешт для активіста Дмитра Полтавця. 

“Дмитро під час Революції гідності був жорстоко побитий працівниками міліції. Як оцінили пізніше лікарі – струс мозку, забій грудної клітки та множинні крововиливи. У непритомному стані активіста доставили до відділку, де повідомили підозру. Під час засідання 14 лютого 2014 року суддю Чередніченко не переконав факт необґрунтованої підозри й вона присудила домашній арешт”, – йдеться у повідомленні.

Зі свого боку Європейський суд з прав людини у 2021 році констатував, що у цьому рішенні є переслідування учасника Революції та результат втілення стратегії влади щодо придушення протестів. З огляду на це рішення було свавільним та порушувало Конвенцію про захист прав людини (пункти 477 та 478).

Чередніченко також розглядала справу, де стороною був її рідний брат і задовольнила його позов. Тобто ухвалила рішення у “кричущому конфлікті інтересів”. Детальніше про це можна почитати у висновку Громадської ради доброчесності.

“Двічі суддя не з’являлася на своє кваліфікаційне оцінювання під приводом “хвороби” і зуміла швидко подати заяву про відставку. ВРП також проігнорувала нашу скаргу на Чередніченко на підставі рішення ЄСПЛ, яка могла б призвести до її звільнення. Ця скарга потрапила на розгляд до Тетяни Бондаренко, проте вона так і не відкрила справу за нею. Член ВРП Кандзюба озвучив на засіданні пропозицію зупинити розгляд питання, оскільки є вагома скарга, проте більшість членів органу його так і не підтримали”, – додали у Фундації DEJURE.

Нагадаємо, раніше Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалила рішення про те, що судді Ірина Єдаменко та Оксана Мирошниченко не відповідають обійманим посадам.

Також ВККС ухвалила рішення визнати суддю Святошинського районного суду міста Києва Андрія Ключника таким, що не відповідає обійманій посаді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter