Забруднення Сейму і Десни завдало довкіллю Чернігівщини та Сумщини збитків на суму понад 405 мільйонів гривень

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Скидання забруднених вод з російського цукрового заводу в річку Сейм завдало екологічних збитків на понад 405 мільйонів гривень Чернігівській та Сумській областям.

Про це повідомила міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук.

Фото: Суспільне Чернігів

Вона зазначила, що забруднена вода зараз рухається в напрямку кордону з Київською областю. Проте, за інформацією Київводоканалу та експертними оцінками, місцеві очисні споруди зможуть впоратись із ситуацією.

Також Київводоканал підготував 120 тонн активованого вугілля в разі потреби посиленого очищення води. Міністерка запевнила, що якість води для споживачів не погіршиться.

“Всі органи державної та місцевої влади, відповідальні служби працюють у посиленому режимі, щоб мінімізувати наслідки. Забруднення вже менш концентроване, ніж було на початку у Сеймі та в точках відбору води на Чернігівщині. До Київщини воно дійде ще в меншій концентрації”, – додала Гринчук.

Раніше заступник директора ПрАТ “Київводоканал” Володимир Костюк озвучив, як кажуть його колеги, “найбільш песимістичний сценарій розвитку подій, вірогідність якого наразі низька”. Він прогнозував, що через забруднення Десни Київ може перейти на альтернативні джерела водопостачання вже найближчими днями. 

Нагадаємо, що екологічна інспекція зафіксувала понад 4 тисячі злочинів російських військових проти навколишнього середовища в Україні.

ZMINA разом з експертами-екологами та правниками розбиралася, який вплив має війна на природу та як Україна може домагатися справедливості за злочини Росії проти довкілля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter