Правозахисники критикують вирок українського суду російському ГРУшнику Сергію Дубінському: у чому проблема?

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Павлоградський міський районний суд у травні 2024 року виніс заочний вирок російському ГРУшнику Сергію Дубінському за збиття Boeing-777 над Донеччиною, що летів з Амстердаму до Куала-Лумпур. Внаслідок цього загинули 298 людей. 

Згідно з судовим рішенням, Дубінського судили не за збиття літака, а за ведення агресивної війни та участь в терористичній організації “ДНР”. Правозахисник Андрій Яковлєв стверджує, що у вироку суду – помилкова кваліфікація і Дубінського потрібно судити не за тероризм, а за воєнний злочин. 

У чому колізія цього рішення розповідає МІПЛ.

Сергій Дубінський. Фото: InformNapalm

Полковник ГРУ Сергій Дубінський є кадровим військовим, який воював в Афганістані й Чечні.

В момент, коли Росія розв’язала війну проти України, він очолив розвідувальне управління незаконної ДНР, а також був заступником окупаційного міністра оборони Ігоря Гіркіна (Стрілкова). Під керівництвом Дубінського донецькі бойовики захоплювали будівлі, також він налагоджував роботу окупаційних структур. У 2015 році Дубінського відсторонили від служби на окупованих територіях через корупцію у званні генерал-майора.

Розслідування злочинів Дубінського закінчилося у 2018 році, а усі зібрані українськими слідчими матеріали були направлені до суду. На їхній основі Павлоградський суд заочно засудив Дубінського до 14 років позбавлення волі. Його визнали винним у веденні агресивних воєнних дій (ч. 2 ст. 437 КК України) та участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

Згідно з вироком українського суду, Дубінський вів агресивну війну за завданням РФ в умовах міжнародного збройного конфлікту. Зокрема, він керував незаконним підрозділом “ДНР”, який знаходився під загальним контролем РФ. Проте у цьому ж вироку суд визнав вину Дубінського в участі у терористичній організації та констатував, що так звана ДНР не є частиною російських збройних сил. Приймаючи таке рішення, суд опирався на заяви росіян, які заперечували будь-який контроль над “ДНР”.

Однак Україна стверджує, що Росія розпочала агресивну війну у 2014 році, а “ДНР” і “ЛНР” були складовими частинами окупаційних сил. Тобто таке судове рішення суперечить офіційній позиції держави.

Юрист і експерт МІПЛ Андрій Яковлєв наполягає на тому, що збиття літака – це однозначно воєнний злочин. Водночас експерт вважає звинувачення Дубінського у веденні агресивної війни невиправданим. Якщо ст. 437 КК України дозволяє засуджувати за скоєння агресії будь-яку людину, то міжнародне законодавство покладає відповідальність на вище військове та політичне керівництво країни. На думку Яковлєва, цей вирок, по суті, заперечує, що ʺДНРʺ була частиною збройних сил РФ. Тобто “ДНР” нібито діяла як незалежна терористична група. А звинувачення Дубінського в участі у терористичній організації лише посилює цей аргумент. 

Далі суд суперечить власному висновку, говорячи, що в цей час Росія заперечувала будь-який контроль над “ДНР”, тому її членів не можна розглядати як частину збройних сил РФ, а отже комбатантами. Невизнання за Дубінським статусу комбатанта є слабким місцем як українського, так і нідерландського вироку за збиття Boeing-777. Відхиливши статус комбатантів, суд Гааги зміг притягнути обвинувачених до відповідальності за загальнокримінальні злочини. Однак це вивело з-під підозри російське військове командування, котре наказало перемістити на окуповану територію установку “Бук”.

На думку Яковлєва, нідерландські слідчі балансували між тим, як притягнути до відповідальності ідентифікованих обвинувачених і кваліфікацією їхніх дій, яка б не призвела до їхнього виправдання. З аналогічною проблемою зіткнулися українські правоохоронці. 

“Адже якщо Дубінський діяв у складі терористичної групи, а не підрозділів збройних сил РФ і під їхнім керівництвом, то і нам не можна буде притягнути до кримінальної відповідальності вище російське командування за вчинення воєнного злочину”, – каже Яковлєв.

Дніпровський апеляційний суд своєю ухвалою від 4 липня 2024 року залишив вирок Павлоградського міськрайонного суду у силі.

Нагадаємо, що 17 липня 2014 року “Боїнг-777”, що виконував рейс MH17 з Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія) був збитий над Донбасом.

Об’єднана слідча група (Joint Investigation Team, JIT) у складі України, Нідерландів, Малайзії, Бельгії та Австралії розслідувала шість років обставини цього злочину, попри перешкоджання РФ. Згідно із матеріалами слідства в літак влучила російська ракета, яка належала 53 зенітній ракетній бригаді збройних сил РФ.  Її випустили з установки “Бук”, яку напередодні привезли на окуповану частину Донецької області. 

Кримінальний судовий процес у цій справі розпочався в березні 2020 року в Нідерландах і тривав понад 2 роки. 

У справі було четверо підозрюваних, серед них російський полковник Сергій Дубінський, якому винесли вирок в листопаді 2022 року – довічне ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter