На Кримській платформі Зеленський закликав країни до єдності заради справедливого миру

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися
Під час четвертого саміту Кримської платформи президент Володимир Зеленський закликав країни переконувати партнерів у потребі спільної роботи заради справжнього миру, а представники країн-учасниць наголосили на важливості співпраці та солідарності між країнами, зокрема й у межах Кримської платформи.
 
З відповідними заявами на пресконференції країн – лідерів Кримської платформи виступив президент України та лідери Литви, Хорватії та Латвії. 
 

Володимир Зеленський зазначив, що Кримська платформа залишається важливою інституцією, яка змогла відновити баланс сил та повернути увагу до теми Криму. За його словами, сьогодні Україна завдяки зусиллям і спротиву воїнів відстоює захист своїх прав, відновлює справедливість з метою побудови справедливого миру.

“Кримська платформа дійсно збільшує українську силу. В усіх сенсах, і, зокрема, в дипломатичній площині, Росія повинна бачити й точно бачить, що світ не зупиняється в напрямку до відновлення справедливості”, – заявив президент.
 
Зеленський ушанував хвилиною мовчання всіх людей, які були вбиті російською війною, убиті Росією в полоні, в окупації та під час депортації.
 

"Я закликаю країни, які працюють над реалізацією Формули миру, а це вже близько сотні країн з усіх частин світу: переконуйте ваших партнерів, які поки що утримуються від спільної з нами роботи, – переконуйте їх, що справжній мир не повинен мати жодних альтернатив", – заявив президент України.

 
Глава держави також наголосив: Україна доводить, що немає всесильних агресорів, а також те, що Україна бореться за міжнародне право і безпеку для кожного народу.
 
Постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева звернула увагу на проблеми громадян України, які зазнали переслідувань на ТОТ. Вона нагадала, що понад 219 кримчан досі перебувають у незаконному ув’язненні на території Росії та ТОТ Криму.
 
Під час четвертого саміту президент згадав кримських політвʼязнів: Сервера Мустафаєва, Леніє Умєрову, Амета Сулейманова, Тофіка Абдулгазієва, Владислава Єсипенка та всіх інших громадян України, що були незаконно увʼязнені російськими окупантами в Криму.
 
Постійна представниця наголосила, що за час повномасштабного вторгнення понад тисячу українських громадян зазнали переслідувань за спротив окупації та війні, за підтримку України, її символіку чи національні символи. Їх переслідують лише через те, що вони хочуть жити у вільній Україні.
 
Зеленський відзначив важливість міжнародної підтримки України, зокрема й від держав – членів Кримської платформи. Він подякував за принципову та послідовну підтримку з боку Литви, оборонні та політичні ініціативи Латвії, а також військову допомогу від Хорватії та її роботу з реабілітації українських захисників.
 

У своєму виступі президент Литви Гітанас Наусєда наголосив, що Кримська платформа залишається важливим інструментом для об’єднання міжнародних зусиль захисту міжнародного права та людської гідності.

“Ми закликаємо міжнародні організації зайняти більш рішучу позицію проти незаконної окупації та порушень прав людини в Криму та на інших окупованих територіях. Ми також підтримуємо створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування осіб, відповідальних за злочин агресії”, – сказав Наусєда.

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович наголосив на продовженні підтримки України, зокрема, в енергетичному секторі, що потерпає від російських терористичних ударів та на розмінуванні територій України.

Прем’єр-міністерка Латвії Евіка Селіня заявила, що Латвія підтримуватиме Україну стільки, скільки буде необхідно, а Кримська платформа залишається важливим інструментом для об’єднання міжнародних зусиль на захист міжнародного права та людської гідності.

"Вона дає нам надію, що світ засвоїв важкі уроки минулого століття, коли дозвіл на силову зміну кордонів зруйнував весь міжнародний порядок”, – сказала Евіка Селіня.

Прем’єр-міністерка Латвії також закликала міжнародні організації зайняти рішучішу позицію проти незаконної окупації та порушень прав людини в Криму, на інших ТОТ, а також підтримала створення спеціального трибуналу для осіб, відповідальних за злочини російської агресії.
 
“Йдеться не лише про минуле, а й про наше сьогодення. Якщо ми хочемо безпечнішого, справедливішого і стабільнішого світу, ми повинні знайти способи притягнути до відповідальності винних у підриві глобальної стабільності”, – наголосила прем’єр-міністерка Латвії.
 
Учасники Кримської платформи також наголосили на продовженні всебічної підтримки України, включно з військовими та дипломатичними зусиллями.
 
Під час четвертого саміту Кримської платформи в Києві відкрили меморіал пам’яті жертв геноциду кримських татар.
 
Кримська платформа – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь на зростання загроз безпеці, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захист жертв російського режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.
 
Парламентський вимір Кримської платформи має на меті підвищити обізнаність світових лідерів та широкої громадськості про російську окупацію Криму, порушення прав людини, безпекове становище в Чорноморському регіоні, глобальну продовольчу безпеку і світовий порядок, заснований на правилах.
 
Раніше, під час третього саміту Кримської платформи, президент Володимир Зеленський заявив, що Росія ізолювала Крим і що сучасність до півострова здатна повернути лише Україна.
 

Він зазначив, що повоєнна трансформація України забезпечить для Криму такі економічні зміни, які дозволять півострову працювати та бути економічно привабливим увесь рік, а не лише в сезон.

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter