Суд скасував дискримінаційне звернення Львівської облради проти цивільних партнерств

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Львівський окружний адміністративний суд визнав незаконним і скасував звернення Львівської обласної ради, яке закликало не допустити ухвалення закону “Про інститут реєстрованих партнерств”, що дозволяв би, зокрема, ЛГБТІК-людям реєструвати свої стосунки. 

Про це повідомляє видання Zaxid.net.

Фото: Canva

Позов до суду подав відкритий бісексуал та військовослужбовець ЗСУ Петро Жеруха, автор петиції на підтримку реєстрованих партнерств для одностатевих і різностатевих пар.

На засіданні 6 квітня 2023 року, яке ініціювали “свободівці”, Львівська облрада ухвалила звернення до державних органів з вимогою не допустити розгляду цього законопроєкту. Це рішення підтримав 51 депутат. Вони вважали, що законопроєкт начебто суперечить Конституції, сімейному кодексу та моральним нормам суспільства, а також є кроком до визнання одностатевих шлюбів.

Жеруха оскаржив це рішення в суді, стверджуючи, що обласна рада перевищила свої повноваження, адже такі питання не входять до компетенції місцевого самоврядування, і звернення є виявом дискримінації. Він також зазначив, що було порушено процедуру, оскільки звернення не було опубліковане до його ухвалення.

Військовослужбовець підкреслив, що це рішення порушує його права як представника ЛГБТІК-спільноти щодо недопущення дискримінації стосовно цієї групи людей.

Суддя Наталія Сидор підтвердила позицію позивача, що питання державної політики щодо цивільних партнерств не є компетенцією місцевого самоврядування, та задовольнила позов повністю.

Зрештою суд визнав це звернення незаконним і скасував його, а також зобов’язав Львівську облраду виплатити позивачеві судові витрати в розмірі 1073 гривень. Це рішення ще може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Нагадаємо, що Україна порушує Європейську конвенцію з прав людини відсутністю будь-якої форми правового визнання одностатевих сімейних партнерів. Це підтверджує рішення Європейського суду з прав людини в справі “Маймулахін і Марків проти України”. Однак усунення цього порушення неможливе без легалізації в Україні шлюбів або цивільних партнерств. 

Читайте також: Цивільні партнерства: що це таке, для кого вони та чому важливо ухвалити закон

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter