У столичній школі роздали підручники “Захист Вітчизни”, де українських військових зобразили в російській формі

Дата: 10 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні знову спалахнув книжковий скандал: десятикласникам однієї з київських шкіл роздали підручники на предмет “Захист Вітчизни”, де замість українських військових зображені російські окупанти.

Про це повідомляє 5 канал.

Фото: 5 канал

Тетяна, мати десятикласника Олександра, розповіла, що нещодавно її син отримав підручники на новий навчальний рік. Один з них був призначений для предмета “Захист Вітчизни”. Під час перегляду підручника Олександр разом із другом виявив зображення начебто українських військових у російській формі.

Вона зазначила, що, хоча, на перший погляд, це могло здаватися звичайним камуфляжем, підлітки знали, що таке російський камуфляж і чим він відрізняється від українського, тому одразу помітили цю помилку.

Зображення, яке використали в підручнику, можна знайти в інтернеті. Оригінал фотографії скеровує на російські сайти, які описують вороже екіпірування “Ратнік” та автомат АК.

Військовослужбовець ЗСУ, що служить на фронті на донецькому напрямку, Олексій “Годзилла” Годзенко зазначив, що на фотографії видно всі ознаки того, що це зброя противника. По-перше, штурмовий бронежилет 6Б43 та каска 6Б47 – частини комплекту “Ратнік”. Також зображений автомат АК 107 моделі, який раніше в Україні не використовувався. Наразі в Україні є лише старі “Ратніки”, але це виключно російський армійський автомат.

У школі стверджують, що інших підручників немає. Директор школи Василь Антонюк пояснив, що вони видають ті підручники, які отримують від Міністерства освіти.

На запитання журналістки, чи схожа форма на російську, директор зазначив, що не є експертом у військовій справі.

Нагадаємо, що в рекомендованому МОН та виданому цьогоріч за державний кошт підручнику “Українська мова” для 7 класу знайшли мапу України без окупованого Криму й частин Донецької та Луганської областей. Підручник авторства Онатій А. В. та Ткачука Т. П. з мапою без окупованих територій рекомендують для закладів загальної середньої освіти. Судячи з вихідних даних, наклад книжки становить понад 41 тисячу примірників. 

Співавторка підручника Анастасія Онатій та верстальники видання вже відреагували на ситуацію. Перша пов’язала появу мапи з “прикрою неуважністю”, а другі – з “технічною помилкою”. За їхніми словами, фото, використане в підручнику, мало два шари зображень – з та без окупованих територій. 

Онатій як один з варіантів розв’язання питання запропонувала школярам домалювати елементи, яких не вистачає. Також вона закликала тих, хто знайде ще якісь помилки у виданні, повідомити авторам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter