Верховний Суд не впевнений, що нардепи змогли декриміналізувати дрібні крадіжки

Дата: 10 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Колегія суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду вирішила передати на розгляд Об’єднаної палати ККС Верховного Суду питання, чи дійсно в Україні відбулася декриміналізація дрібних крадіжок.

Увагу на це звернула “Судово-юридична газета”. 

Фото: фейсбук-сторінка Верховної Ради України

Нардепи, ухвалюючи відповідний закон “про декриміналізацію”, не прописали, чи застосовують положення про зворотну силу в часі до тих, кого судять, чи тих, кого вже засудили.

Річ у тім, що парламентарі внесли зміни лише до Кодексу про адміністративні правопорушення, без корегування Кримінального кодексу.

Автори “Судово-юридичної газети”, розповідаючи про проблему, поцікавились, чи відбувається належна комунікація між відповідним комітетом Верховної Ради та Верховним Судом під час підготовки законопроєктів. Це потрібно, щоб запобігати виникненню подібних ситуацій, “адже за ними стоїть доля тисяч осіб”.

Українські правозахисники вже звертали увагу на низьку якість роботи парламентарів чинного скликання та радили їм запрошувати до роботи експертів. Через низьку якість роботи на етапі нормопроєктування в підсумку суди мають “тіньовий вплив” на перебіг реформ в Україні. 

Нагадаємо, що корисність чинного скликання ВРУ вища за минуле, кажуть аналітики.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter