Другий рік поспіль в Україні фіксують найбільшу у світі кількість постраждалих через касетні боєприпаси – HRW

Дата: 10 Вересня 2024
A+ A- Підписатися
Другий рік поспіль в Україні зафіксували найбільшу у світі кількість людей, які постраждали від касетних боєприпасів. Близько 93% жертв цивільні, серед них 47% загиблих і поранених  діти.
 
Про це йдеться у звіті правозахисної організації Human Rights Watch (HRW).
 
Ілюстративне фото

Дослідники кажуть, що атаки касетними боєприпасами та їхніми залишками призвели до 219 зареєстрованих втрат у дев’яти країнах у 2023 році. 

При цьому від початку повномасштабної російської агресії в Україні загалом зафіксували 1023 жертви касетних боєприпасів, зокрема 980 загиблих безпосередньо від боєприпасів і ще 43 – від їхніх залишків.

У HRW визнають, що оприлюднені у звіті дані можуть бути неточними, оскільки деяких жертв, які постраждали від численних випадків використання касетних боєприпасів в Україні торік, могли не зафіксувати. Так, в Україні минулого року зареєстрували понад 50 атак касетними боєприпасами, кількість жертв від яких не була зафіксована, йдеться у звіті.

HRW зауважує, що як Росія, так і Україна впродовж 2023 року та першої половини 2024 року продовжували використовувати касетні боєприпаси, однак війська РФ застосовували ці боєприпаси в густонаселених міських районах. Систематизовано задокументувати та ідентифікувати подальше використання цієї зброї було неможливо через відсутність доступу до місць обстрілів, додали автори звіту.

Нагадаємо, зранку 8 вересня на Донеччині армія РФ з реактивної системи залпового вогню обстріляла касетними боєприпасами селище Черкаське Краматорського району. Загинули троє мирних жителів, ще двох поранено.

Раніше ZMINA повідомляла, що правозахисна організація Amnesty International оприлюднила відео з місць російського удару по Одесі 29 квітня, зазначивши, що на кадрах видно, схоже, застосування касетної зброї. У дописі в соцмережі Х правозахисники засудили Росію за використання цього типу боєприпасів в Україні, нагадавши, що такі обстріли є воєнним злочином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter