Торік Офіс Омбудсмана витратив менш як 1% бюджету на дослідження та відрядження

Дата: 09 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Попри збільшення персоналу та навантаження на офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини останніми роками, бюджет інституції нині переважно покриває заробітну плату й комунальні послуги, і лише 0,7% торік використали на проведення досліджень та на відрядження.

Про це йдеться в Тіньовому звіті до Звіту Єврокомісії щодо України у 2023 році.

Будівля Офісу Омбудсмана. Фото: Уповноважений Верховної Ради з прав людини

Така ситуація суперечить Паризьким принципам – мінімальним міжнародним стандартам щодо статусу національних установ, що займаються заохоченням і захистом прав людини.

Так, згідно з принципами, такі установи повинні мати достатні ресурси та фінансову автономію. Це потрібно, щоб Омбудсман не був залежний від уряду.

У звіті наголошують, що, маючи понад 300 співробітників та понад 20 регіональних представництв, український Уповноважений є найбільшою національною інституцією з прав людини в Європі та однією з найбільших у світі за чисельністю персоналу. 

Автори звіту також нагадують, що зміни положень закону про Уповноваженого та погодження його з міжнародними стандартами діяльності є однією з ключових рекомендацій для інституції вже тривалий час. ZMINA детально розповідала про те, що пропонують змінити в законі та чому це важливо.

Нині документ передали для реєстрації в парламенті. 

Нагадаємо, що цьогоріч до Омбудсмана надійшло в шість разів більше звернень щодо порушення прав у ТЦК та СП, ніж торік

Попри це в Офісі Уповноваженого офіційно кажуть, що порушень у більшості скарг громадян на ТЦК не вбачають
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter