У підручнику з української мови знайшли мапу без окупованих територій: авторка радить школярам домалювати їх на уроці

Дата: 09 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У рекомендованому МОН та виданому цьогоріч за державний кошт підручнику “Українська мова” для 7 класу знайшли мапу України без окупованого Криму та частин Донецької та Луганської областей. 

Увагу на це звернула блогерка Тетяна Гонченко

Ілюстраційне зображення. Фото: UNICEF

Підручник авторства Онатій А. В. та Ткачука Т. П. з мапою без окупованих територій рекомендують для закладів загальної середньої освіти. Судячи з вихідних даних, наклад книжки становить понад 41 тисячу примірників. 

Гонченко знайшла мапу на сторінці 3, поряд з гімном України. Помилка, судячи з її публікацій, була як в електронному, так і в друкованому варіанті. На момент написання новини в електронному примірнику на сторінці 3 помилку виправили. 

Фото, що виставила блогерка, та сторінка видання, яке перезавантажили в мережу

Співавторка підручника Анастасія Онатій та верстальники видання вже відреагували на ситуацію. Перша пов’язала появу мапи з “прикрою неуважністю”, а другі – з “технічною помилкою”. За їхніми словами, фото, використане в підручнику, мало два шари зображень – з та без окупованих територій. 

Онатій як один з варіантів розв’язання питання запропонувала школярам домалювати елементи, яких не вистачає. Також вона закликала тих, хто знайде ще якісь помилки у виданні, повідомити авторам.

Нагадаємо, що це не вперше, коли в українських підручниках знаходять такі помилки. У 2021 році МОН змусило видавництво виправити мапу України без Криму в підручниках з історії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter